null Beeld

Blootstelling aan luchtvervuiling: kun je dat zelf verminderen?

We worden dagelijks aan een hoop luchtvervuiling blootgesteld en krijgen een boel fijnstof binnen. Dat kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten, zoals long- en hartproblemen. Maar moeten we om schone lucht in te ademen dan massaal verhuizen naar een hutje op een berg in Zweden of kun je zelf de blootstelling aan luchtvervuiling ook verminderen? 

Van de weg op tot de juiste weersomstandigheden: hier kun je rekening mee houden.

Blootstelling aan luchtvervuiling verminderen

Onderzoekers aan de Vrije Universiteit Brussel hebben een nieuwe wetenschappelijke studie gepubliceerd, waarin het verminderen van blootstelling aan luchtvervuiling onderzocht werd. Wetenschapper Nicola da Schio leidde dit onderzoek en keek specifiek naar fijnstofdeeltjes kleiner dan 2,5 micrometer. Deze worden ook wel PM2,5 genoemd en zijn in verband gebracht met het veroorzaken van gezondheidsproblemen, zoals longklachten, problemen met hersenfuncties en hart- en vaatziektes.

Telefoons

Tijdens het onderzoek waren de telefoons van de deelnemers verbonden met sensoren die de individuele blootstelling aan luchtvervuiling in beeld brachten. Daaruit bleek dat niet iedereen overal op dezelfde manier wordt blootgesteld aan luchtvervuiling. Vooral de woonplaats, reistijd en activiteiten bleken bepalend voor de mate van blootstelling. Hoewel dat het lastig maakt om per individu te bepalen hoe de blootstelling aan luchtvervuiling te verminderen is, heeft het Longfonds wel een paar algemene adviezen die je kunt toepassen.

Minder luchtvervuiling in huis

Probeer in huis regelmatig te luchten, vooral als je kookt. En hoe gezellig een open haard ook is, zorgt dit - net als vuurkorven en barbecues - voor vervuilde lucht die je inademt. Probeer daarnaast zoveel mogelijk groene stroom te gebruiken, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat je de lucht niet vervuilt. En ook minder vlees eten zorgt voor een stuk minder luchtvervuiling.

Lees ook: Vijf tips die zorgen voor schonere lucht in huis

Met de auto

Ook op de weg kun je luchtvervuiling verminderen. Allereerst: probeer zo min mogelijk de auto te pakken. In de auto is de luchtvervuiling namelijk nog hoger, omdat je midden in de schadelijke uitlaatgassen en roetdeeltjes zit. Ga je toch met de auto? Neem, indien mogelijk, rustigere wegen. Daar adem je namelijk drie tot tien keer minder fijnstof in dan op drukke wegen. Probeer zoveel mogelijk de spits te vermijden en rijd met je ramen dicht. Ook helpt het om in tunnels en in de file de ventilator op de recirculatiestand te zetten, zodat er zo min mogelijk vervuilde lucht in de auto kan komen. Controleer bovendien regelmatig je bandenspanning; hoe beter de spanning, hoe minder fijnstof er vrijkomt.

In de buitenlucht

Heb je een activiteit in de buitenlucht? Let dan vooral op warme windstille zomerdagen goed op. Op die dagen kan er namelijk meer smog in de lucht hangen. Maar ook als het vriest is er meer fijnstof in de lucht. Daarnaast blijft bij windstille mistige dagen vuil langer in de lucht hangen en kun je hier sneller last krijgen. Doe bij deze weersomstandigheden rustig aan bij buitenactiviteiten, zodat je longen minder schadelijke lucht opnemen. Bij zware wind en na een regenbui is de lucht volgens het Longfonds het schoonst. Wil je weten hoe het er met de luchtkwaliteit in jouw omgeving voorstaat? Dat kun hier live zien.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Het Laatste Nieuws, Welingelichte kringen, Longfonds, Milieucentraal

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden