null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Bloemkool vs. broccoli: welke groente is gezonder?

Bloemkool en broccoli zijn allebei gezonde én lekkere keuzes. Je kunt er van alles mee: koken, bakken, roosteren of zelfs rauw eten. Maar we zijn toch nieuwsgierig: welke van deze twee groenten is de gezondste?

We zetten alle feiten op een rij.

Broccoli

Het grootste voordeel van broccoli is dat deze groente vol zit met voedingsstoffen die goed zijn voor je hart en bloedsuikerspiegel. Ze bevatten weinig calorieën, maar veel vezels, waardoor ze je lang een vol gevoel geven. En voor een groente bevat broccoli verrassend veel eiwitten. Daarnaast heeft broccoli nog allerlei andere effecten op de gezondheid.

  1. Verlaagt slecht cholesterolVolgens onderzoek van het Western Regional Research Center helpen de vezels in met name gestoomde broccoli om slecht cholesterol te verlagen.
  2. Verbetert gezondheid ogenNet als wortel en paprika is broccoli goed voor je ogen. Dit komt door twee voedingsstoffen: luteïne en zeaxanthine. Beide verlagen ze het risico op leeftijdgerelateerde oogaandoeningen.
  3. Goed voor de bottenBroccoli zit vol calcium en magnesium en helpt daarom je botten sterk te houden.

Voedingswaarde 100 gram gekookte broccoli

Calorieën: 33

Eiwitten: 2,8 gram

Koolhydraten: 7 gram

Vezels: 2,6 gram

Calcium: 47 milligram

IJzer: 0,7 milligram

Vitamine C: 89,2 milligram

Bloemkool

Ook bloemkool zit boordevol goede stoffen, zoals vitamine C, vitamine K, calcium, kalium en vezels. Andere gezondheidsvoordelen van bloemkool zijn:

  1. Vol antioxidantenAntioxidanten beschermen je cellen tegen indringers en ontstekingen, en helpen bij celherstel. Bovendien kunnen ze ook de groei van kankercellen vertragen.
  2. Helpt bij afvallenNatuurlijk zitten groenten nooit echt vol calorieën, maar bij bloemkool is het nog net iets minder dan gemiddeld. Daarom is het een goed alternatief voor bijvoorbeeld aardappels en rijst.

Voedingswaarde 100 gram gekookte bloemkool

Calorieën: 24

Eiwitten: 1,9 gram

Koolhydraten: 5 gram

Vezels: 2 gram

Calcium: 22 milligram

IJzer: 0,4 milligram

Vitamine C: 48,2 milligram

Welke is gezonder?

Beide groentes bevatten dus weinig calorieën en zitten vol goede voedingsstoffen zoals eiwitten en vitamines. Maar toch is broccoli nét iets gezonder dat bloemkool, omdat het meer calcium, vezels en vitamine K bevat. Dan weet je dat ook weer.

Bron | Purewow.com

Beeld | iStock

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden