Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Nieuwe bloedtest kan meer dan vijftig soorten kanker opsporen

nieuwe-bloedtest-kan-meer-dan-vijftig-soorten-kanker-opsporen.jpg

Er is een veelbelovende nieuwe ontwikkeling in het onderzoek naar kanker. Onderzoekers hebben namelijk een nieuwe bloedtest ontwikkeld die meer dan vijftig soorten kanker weet op te sporen. Deze test kan al vóór iemand symptomen krijgt ontdekken waar in het lichaam zich kankercellen bevinden.

De nieuwe test kan in de toekomst mogelijk veel mensenlevens redden.

Stukjes DNA

Er bestaan heel veel verschillende soorten kanker die op dit moment allemaal op verschillende manieren onderzocht en ontdekt worden. Met deze nieuwe bloedtest hopen de onderzoekers te bereiken dat er maar één test nodig is om vijftig soorten kanker uit te sluiten of te diagnosticeren. Dat werkt zo: tumoren verliezen stukjes DNA die in de bloedbaan terechtkomen. Met deze nieuwe test kan de onderzoeker die stukjes traceren in het bloed bij een bloedtest. Vervolgens kan een speciale machine (door middel van Kunstmatige Intelligentie) het DNA dat gevonden is vergelijken met bekende gen-patronen van verschillende kankersoorten. Zo weet een onderzoeker niet alleen of een persoon kanker heeft of niet, maar ook welke vorm van kanker het is. Dat is natuurlijk essentieel voor de behandeling van de ziekte.

Lees ook: Dit zijn de 10 meest voorkomende symptomen van kanker

Vroege diagnose

Op dit moment zijn de onderzoekers nog druk bezig met de laatste stappen in de ontwikkeling van de test, maar de eerste signalen zijn zeer positief. Vooral de twaalf dodelijkste vormen van kanker, waaronder kanker in de blaas, darm, lymfeklieren en maag, konden snel gevonden worden door de nieuwe bloedtest. In 39 procent van de gevallen werden tumoren al in het eerste stadium ontdekt, en 69 procent in het tweede stadium. Dat is veel eerder dan nu vaak het geval is. De experts zijn daarover enorm enthousiast: hoe eerder de bloedtest kanker kan ontdekken, hoe groter de kans op genezing is.  

Weinig verkeerde diagnoses

Naast dat de bloedtest kanker vroeg aan het licht brengt, kan deze ook in bijna alle gevallen nauwkeurig zeggen wáár de tumoren zich bevinden in het lichaam. In maar liefst 93 procent van de 1200 testonderzoeken klopte dit helemaal. Ook is het aantal vals-positieve diagnoses heel laag: slechts 0,7 procent. Dat is veel lager dan bij testen die nu gebruikt worden om kanker te diagnosticeren.

M15

Wil jij iemand in deze tijd een steuntje in de rug geven? Dat kan met de #ikgeefomje-poster, die achterop de nieuwe Margriet zit. Uiteraard lees je daarin ook alles over Pasen. Online bestellen kan ook via deze link (je krijgt ‘m gratis thuisbezorgd).

Bron | Science Daily, Scientias
Beeld | iStock

Ook interessant