Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Bloedsuikerspiegel meten zonder prik? Het kan binnenkort mogelijk met dít horloge

apple-werkt-aan-smartwatch-die-bloedsuikerspiegel-kan-meten.jpg

Je bloedsuikerspiegel meten zónder prik maar met behulp van een smartwatch. Op dit moment is dat nog niet mogelijk, maar als het aan Apple ligt heel binnenkort wel. De techgigant werkt aan speciale sensoren die de bloedsuikerspiegel kunnen monitoren, zonder daarvoor het bloed te hoeven testen.

Dat meldt de Britse krant The Telegraph, die aan deze informatie kwam na een rapport van een gezondheidstechnologiebedrijf. Als het mogelijk is de bloedsuikerspiegel te meten zonder prik of canule, zou dat een grote doorbraak zijn in de behandeling van diabetes.

Bloedsuikerspiegel meten met smartwatch

Wereldwijd wordt er al jaren gewerkt aan verschillende technieken om het glucoseniveau op een makkelijkere en minder invasieve manier te meten. Momenteel gebeurt dat meestal met een vingerprik of door middel van een speciale sensor die met een naaldje of canule in de huid zit. Daar hoopt Apple al in 2022 verandering in te kunnen brengen met de nieuwste Apple Watch.

Lees ook:
Wanneer heb je eigenlijk een ‘normale’ bloedsuikerspiegel?

Infrarood licht

Om de bloedsuikerspiegel te meten, zou de smartwatch gebruikmaken van infrarood licht. Met een speciale techniek gaat dat licht door de huid heen, herkent daar de cellen met glucose en kijkt naar de hoeveelheid per liter of deciliter bloed. Naast de bloedsuikerspiegel meten, zou de smartwatch ook alcoholniveaus in het bloed op deze manier kunnen controleren. Het is niet de eerste keer dat we horen dat de techgigant aan dit soort sensoren werkt: al in 2017 werd duidelijk dat Apple bezig is met de ontwikkeling hiervan. Nu hoopt het bedrijf volgend jaar de techniek ook echt naar buiten te kunnen brengen.

Geen vervanger

Toch is het nog niet zo ver dat dit een vervanger zal worden voor de prikken voor diabetespatiënten, schrijft het Diabetesfonds op hun website. Een lichamelijke gezondheidswaarde meten, met bijvoorbeeld een smartwatch, zal in eerste instantie vooral een schatting zijn. Ze voldoen wel aan bepaalde kwaliteitseisen en geven wel een indruk van hoe je bloedsuikerwaarde is, maar zullen niet (direct) een oplossing zijn voor mensen met diabetes. Maar hoe dan ook, zo’n censor op een smartwatch is een stap in de juiste richting voor een nieuwe techniek die de bloedsuikerspiegel meet.

Bron | The Telegraph, Diabetesfonds
Beeld | Getty Images

Margriet 19 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: een interview met Hugo de Jonge en zijn moeder, vier sprankelende moederdag make-overs, zeven pagina’s puzzelen, gezond & fit de zomer in en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant