null Beeld

Bloedneus? Dit doen veel mensen nog steeds verkeerd

Ze komen meestal onaangekondigd en veel mensen gaan er helaas helemaal verkeerd mee om. Daarom voor eens en altijd: de enige juiste manier om een bloedneus te stelpen.

Door droge lucht, een verkoudheid, verouderde vaatjes of gewoon zomaar, bloedneuzen kunnen je op elk willekeurig moment overvallen. Hoewel meestal onschuldig, zijn ze wel vervelend. Vooral als je denkt dat je het bloeden hebt gestelpt en het even later gewoon weer opnieuw begint.

Niet achterover buigen

Veel mensen pakken een bloedneus ook helemaal verkeerd aan. Zo hebben we ooit geleerd dat we ons hoofd achterover moeten houden, maar inmiddels weten we dat dit juist andersom is. Door je hoofd lichtjes vóórover te buigen, kun je bloed dat naar je neus- en keelholte stroomt makkelijk uitspugen. En hoe tegennatuurlijk het op dat moment misschien ook mag voelen: vergeet niet je neus één keer goed te snuiten om eventuele stolsels te verwijderen.

Zo stop je een bloedneus

Volgens thuisarts.nl zijn bijna alle bloedneuzen op de volgende manier te stoppen.

- Ga eerst rustig zitten en snuit flink je neus.

- Knijp vervolgens je neus dicht, vlak onder het neusbeen waar het zachte deel van de neus begint. Hierbij kun je je hoofd het best licht voorover buigen.

- Adem rustig door je mond.

- Blijf minstens tien minuten zo zitten met je neus dichtgeknepen.

Overigens is de kans groot dat je bloedneus na vijf minuten al is gestopt. Gewoon tussendoor controleren dus. Gaat de bloeding niet over of gebruik je bloedverdunnende medicijnen? Neem dan contact op met de huisarts.

Vaker een bloedneus?

Als je geregeld last hebt van een bloedneus, is het zaak om neuspeuteren te vermijden en erop te letten dat je niet te hard je neus snuit. In de winter kun je bakjes water op de verwarming zetten om te voorkomen dat de lucht in huis te droog wordt.

Bron | Rode Kruis, thuisarts.nl

Beeld | iStock

Lees ook

Bekijk ook

Ontwerper Mart Visser vertelt welke roklengte het best bij je figuur past.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden