Margriet logo
Bloedkanker Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Bloedkanker: dít wil je over deze ziekte weten

Het gerucht gaat dat Russische president Vladimir Poetin ernstig ziek zou zijn en aan bloedkanker zou lijden. Maar wat is bloedkanker eigenlijk en aan welke symptomen herken je dit? We leggen je uit wat je over deze ziekte moet weten.

Van de verschillende vormen tot klachten: dít moet je weten over bloedkanker.

Wat is bloedkanker?

Bij bloedkanker is er sprake van een kwaadaardige verandering van je bloedlichaampjes. Dit wordt ook wel leukemie genoemd en is een verzamelterm voor een groep aan ziektes waarbij de aanmaak, rijping en afgifte van je witte bloedcellen in je beenmerg ernstig verstoord is. Hierdoor maak je te veel witte bloedcellen aan die niet goed uitrijpen. Daardoor kunnen ze je lichaam niet meer goed beschermen tegen ziekteverwekkers en neemt je weerstand af.

Doordat de kwaadaardige witte bloedcellen te veel ruimte in het beenmerg innemen ontstaan er ook tekorten aan andere bloedcellen, zoals je bloedplaatjes en rode bloedcellen.

Vormen van bloedkanker

Er bestaan verschillende vormen van leukemie, oftewel bloedkanker. Het is afhankelijk van het soort leukemie welke behandeling nodig is en hoe de ziekte naar verwachting verloopt. De meest voorkomende soorten zijn:

  • Acute lymfatische leukemie
  • Chronische lymfatische leukemie
  • Acute myeloïde leukemie
  • Chronische myeloïde leukemie
  • Hairy-cell-leukemie (HCL)

Of het om acute of chronische leukemie gaat, heeft te maken met in hoeverre de witte bloedcellen in je lichaam kunnen uitrijpen. Bij acute leukemie rijpen de witte bloedcellen niet meer goed uit en nemen deze snel toe in aantal. Hierdoor word je snel ernstig ziek en kun je zonder behandeling overlijden. Bij chronische leukemie rijpen de witte bloedcellen nog wel relatief goed uit, maar werken ze niet meer helemaal goed. In dit geval kan het een tijdje duren voordat je klachten krijgt.

Verschil lymfatische en myeloïde leukemie

Of het om lymfatische of myeloïde leukemie gaat, is afhankelijk van het type witte bloedcellen dat zich deelt. Als de leukemiecellen in de ontwikkeling van lymfoïde voorlopercel naar bloedcel ontstaan, dan gaat het om lymfatische leukemie. Gaat het om leukemiecellen die ontstaan door de ontwikkeling van myeloïde voorlopcel naar bloedcel, dan gaat het om myeloïde leukemie.

Hairy-cell-leukemie

Bij hairy-cell-leukemie (HCL) gaat het om een zeldzame vorm van beenmergkanker, waarbij er iets mis is met een bepaald soort witte bloedcellen genaamd: B-lymfocyten. Deze cellen hopen zich op in het beenmerg en de milt.

Symptomen

Wat voor symptomen je ervaart, is afhankelijk van het soort bloedkanker. Bij de acute vorm word je snel ernstig ziek, waarbij klachten zoals koorts, keelontsteking en een mondslijmvliesontsteking kunnen ontstaan. Het lijkt in het begin meestal op een ernstige infectie, maar vervolgens kun je ook last krijgen van bloedarmoede en lichte bloedingen in je lichaam. Bij chronische bloedkanker is er vaak sprake van een langzamer verloop van de ziekte. Bij chronische lymfatische leukemie kun je last krijgen van bloedarmoede en klierzwellingen die ernstige klachten kunnen geven. Bij chronische myeloïde leukemie gaat het vaak om bloedarmoede en een algemeen ziektegevoel. Daarnaast kun je ook last krijgen van buikklachten door een zwelling van de milt.

HCL ontwikkelt zich meestal ook langzaam. Vaak kan de diagnose pas worden gesteld als je last hebt van klachten. Het gaat hierbij bijvoorbeeld op bloedarmoede, vermoeidheid, lusteloosheid, infecties en koorts, onverklaarbaar gewichtsverlies, overmatig zweten of klachten van een vergrote milt, zoals een drukkend gevoel op je buik. Aangezien dit soort symptomen ook bij veel andere ziektes voorkomen, wordt HCL vaak per toeval ontdekt.

Risico op leukemie

Leukemie is niet erfelijk, maar in sommige families is er wel een licht verhoogde kans op het ontstaan van deze kankersoort. Ook geldt voor sommige aangeboren afwijkingen dat het de kans op leukemie verhoogt.

Bron | Kanker.nl, Menselijklichaam.nl

Maryse De BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden