Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kun je via bloeddonatie alsnog ‘gevaccineerd’ raken? Experts waarschuwen voor levensgevaarlijke misvatting

bloeddonatie-na-coronavaccin.jpg

‘Ik wil geen bloed van een gevaccineerd persoon’, staat er op een pasje dat tot nu toe tientallen vaccinweigeraars in Nederlandse ziekenhuizen toonden. Een pasje waarover experts alarm slaan. Want hoewel je keuze gerespecteerd moet worden, weiger je hiermee zonder dat je het misschien weet eigenlijk élke vorm van bloeddonatie.

En dat is levensgevaarlijk.

Coronavaccin via bloeddonatie

Patiënten die dat pasje tonen, zijn bang dat ze anders via het bloed van een ander alsnog indirect ongewild gevaccineerd kunnen raken. Maar dit kan überhaupt niet, legt Ernst Kuipers, voorzitter van de Raad van Bestuur bij Erasmus UMC en van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, uit in Jinek. “Bij de bloedbank wordt niet geregistreerd of je wel of niet gevaccineerd bent. Dat bloed wordt ook niet gesepareerd”, legt hij ten eerste uit. Ten tweede zitten het coronavaccin en antistoffen niet eens in de rode bloedcellen: “Die rode bloedcellen worden er geconcentreerd uitgehaald, dus er zitten geen antistoffen meer in.”

Onbewust al het bloed weigeren

Het coronavaccin ontvangen via bloeddonatie van een gevaccineerde, is dus helemaal niet mogelijk. Maar veel van de pashouders zijn zich hier niet van bewust. Laat staan van de gevolgen van hun pasje. Weiger je bloed van een gevaccineerd persoon, dan weiger je eigenlijk elke vorm van bloeddonatie. “Dat betekent in de praktijk: ik wil geen bloed. Punt”, aldus Kuipers. En dat kan levensgevaarlijk zijn, zonder dat je je dat dus echt beseft. Bijvoorbeeld als je ernstig bloedverlies hebt na een bevalling of tijdens een operatie.

Lees ook:
Dít zijn de (positieve!) effecten op je lichaam als je bloed gaat doneren

Wens respecteren, maar…

Natuurlijk moet een ziekenhuis jouw wens respecteren. Dat is vergelijkbaar met niet-reanimeren. Maar dan moet die beslissing wel op basis van juiste informatie zijn gemaakt. Medische deskundigen mogen jou dan ook waarschuwen voor de risico’s van je keuze. “We vragen waarom, geven uitleg en hopen dat we daarmee iemand tot een andere afweging laten komen.” Weiger je alsnog bloeddonatie, dan kan dat je leven kosten. Kortom: weet goed wat je weigert en waarom. Via bloeddonatie kun je niet het coronavaccin en antistoffen ontvangen. Een levensgevaarlijke misvatting, die experts graag uit de wereld willen helpen.

Bloed doneren na coronavaccin

Overigens goed om te weten, als je bloed wilt doneren nadat je het coronavaccin hebt gehad: na vaccinatie moet je zeven dagen wachten met doneren. Niet omdat het coronavaccin overgedragen kan worden op of schadelijk kan zijn voor de bloedontvanger, maar meer voor je eigen gezondheid. Je kunt in die dagen namelijk bijwerkingen van het vaccin krijgen. Het is belangrijk dat je je fit voelt om bloed te doneren. En natuurlijk neemt de bloedbank ook het zekere voor het onzekere voor de ontvangers van het bloed. Maar gevaccineerd raken via bloeddonatie? Nee, dat zit er dus echt niet in.

Bron | Jinek, Sanquin
Beeld | Getty

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant