Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zo ontstaat een bloedblaar (en op deze manier kun je die behandelen)

bloedblaar.jpg

We hebben bijna allemaal wel eens een gewone blaar gehad, maar een bloedblaar komt (gelukkig) nét iets minder vaak voor. Maar zijn bloedblaren eigenlijk ernstig, en wat kan je doen om ze te behandelen?

Het állerbelangrijkste om te onthouden is dat je een bloedblaar nooit zelf door moet prikken, omdat de kans op infectie zo groot is.

Bloedblaar

Een bloedblaar is eigenlijk vergelijkbaar met een gewone blaar die je vást wel eens gehad hebt, op bijvoorbeeld je voet na het dragen van nieuwe schoenen. In plaats van een doorzichtige vloeistof, vult deze soort zich met bloed. Een bloedblaar ziet er in het begin rood uit, maar krijgt later vaak een donkere of zelfs zwarte kleur. Dat is niets om je zorgen om te maken, en zelfs juist een goed teken: het bloed is dan aan het stollen, en dat is de eerste stap in het genezingsproces. De verwonding van een bloedblaar is dieper dan een gewone wrijvingsblaar. Hierdoor wordt een bloedvat aangetast, maar omdat de huid intact blijft, stroomt het bloed niet weg.

Ontstaan van een bloedblaar

Een bloedblaar ontstaat meestal door druk of beknelling met veel kracht of een zwaar gewicht. Denk bijvoorbeeld aan een vinger die tussen de deur komt, of een zwaar object dat op een hand of voet valt. Maar bloedblaren komen ook wel eens voor in de mond. Die ontstaan bijvoorbeeld door per ongeluk bijten op de wang of tong. Door die beknelling, bij een bloedblaar, gaan de bloedvaatjes onder de huid kapot, en kan het bloed tot net onder de opperhuid komen. Daardoor zie je die roodbruine vlek bij een bloedblaar. Het kan veel pijn doen, maar is meestal niet echt schadelijk.

Lees ook: Een simpele blaar werd deze 23-jarige vrouw bijna fataal

Bloedblaar niet doorprikken

Veel mensen prikken een gewone blaar, met doorzichtig vocht, gewoon door. Of dat goed is, daar zijn de meningen over verdeeld. Over een bloedblaar zijn de experts het wel eens: die kan je het beste met rust laten. De kans op infectie is bij een bloedblaar erg groot, en dan kan de bacterie direct via je bloedvaten in je bloedbaan terechtkomen. Daarnaast kan het na het doorprikken lastig zijn om het bloeden te stelpen.

Behandeling

In principe geneest een bloedblaar vanzelf, en zou het binnen één a twee weken weer helemaal verdwenen moeten zijn. Er zijn gelukkig wel wat dingen die je kunt doen om in de tussentijd de pijn te verzachten. Zo kun je direct na het oplopen van de bloedblaar de plek het beste koelen met ijs of koud water. Door de verkoeling zal de blaar niet sneller genezen, maar de pijn vaak wel minder worden. Mocht de blaar zelf, of de plek daaromheen erg opzwellen, dan kan je door druk aan te brengen de zwelling verminderen. Er kan dan geen extra bloed meer uit de bloedvaatjes lekken, waardoor de blaar niet meer kan groeien. Het is niet per se nodig om een pleister op een bloedblaar te plakken, maar het kan de pijn wel verzachten. Een pleister op de blaar kan zorgen voor een laagje bescherming, waardoor deze minder snel kapot gaat. Zorg wel dat je een pleister dagelijks vervangt, en ook elke keer dat deze in aanraking is geweest met water. Als de pleister nat is kan het de opperhuid namelijk zachter maken, waardoor de blaar eerder open kan springen.

Huisarts

Met een normale bloedblaar hoef je meestal niet naar de huisarts, want deze geneest uit zichzelf. Als de blaar op een erg vervelende of gevaarlijke plek zit, zoals bij een oog of op een andere plek in het gezicht, is het wel verstandig om dit even te laten checken door een dokter. Een dokter kan, als het nodig is, de blaar leegzuigen met een injectiespuitje en dit op de juiste manier behandelen om infecties te voorkomen. Ook als je zelf niet weet wanneer of waardoor een bloedblaar is ontstaan, is het aan te raden even naar de huisarts te gaan. Spontaan ontstane bloedblaren kunnen namelijk wijzen op ernstigere aandoeningen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Healthline, Mens en Gezondheid, Blisterprevention
Beeld | iStock

Ook interessant