Bloed uit je anus? Dit zijn de meestvoorkomende oorzaken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bloed uit je anus? Dit zijn de 6 meest voorkomende oorzaken

Het kan even schrikken zijn als je ziet dat er bloed bij je ontlasting zit. Het kan een geruststelling zijn om te weten dat dit relatief vaak voorkomt, elk jaar heeft 1 op de 5 mensen weleens last van bloed uit de anus. Meestal komt het door aambeien of scheurtjes in de anus, maar het kan ook een andere oorzaak hebben.

Hoe een anale bloeding ontstaat is vaak lastig te ontdekken. Je kunt het zelf niet goed zien en weet dus niet waar het bloed vandaan komt. Daarom is het goed om te weten dat er verschillende oorzaken zijn voor bloed uit de anus.

Oorzaak van bloed uit de anus

Om te bepalen wat er aan de hand is, is het goed om te weten of je wel echt last hebt van bloed uit de anus. Voeding en medicijnen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de kleur van je ontlasting verandert. Bieten, cranberry’s, tomaten en producten waarbij rode kleurstof gebruikt is, kunnen je poep een rode kleur geven. Andere voeding, zoals bosbessen en drop kunnen zorgen voor een zwarte kleur. Heb je geen van deze dingen gegeten? Dan is de kans groot dat er wel een anale bloeding is.

Wat zie je?

Om te ontdekken wat er aan de hand is, kun je het best kijken naar de kleur van het bloed. Dit kan verschillen omdat het wijst op hoelang het bloed in je lichaam onderweg is geweest, voordat het bij je anus is. Bloed vanuit je slokdarm heeft een veel langere weg af te leggen dan bloed wat vrijkomt bij een anaal fissuur. Dit betekent het volgende:

  • Helder rood bloed wijst op een bloeding in de onderkant van je maagdarmkanaal. Denk aan je dikke darm of het rectum. De oorzaak van de bloeding bevindt zich dus dichtbij de anus.
  • Donkerrood of wijnkleurig bloed is afkomstig van iets verder in het lichaam. Denk hierbij aan de dunne darm of het eerste gedeelte van de dunne darm.
  • Donker of teerkleurig bloed komt hoger uit het lichaam. Dit kan zelfs vanuit de slokdarm komen.

Aambeien

Een veelvoorkomende oorzaak van bloed uit je anus, zijn aambeien. Dit is een bobbeltje dat zich aan de binnenkant van je darm bevindt, vlakbij de anus. Deze oorzaak is onschuldig en iedereen kan last krijgen van aambeien, zowel aan de binnen- als de buitenkant van de anus. Zie je bloed en vraag je af of aambeien de oorzaak zijn? Bedenk dan of je ook last hebt van constipatie, diarree of juist harde ontlasting.

Scheurtjes in de anus

Bij scheurtjes in de anus heb je naast bloed, waarschijnlijk ook pijn. Deze scheurtjes ontstaan meestal door harde, dikke poep, maar kunnen ook chronische constipatie, diarree, persen of anale seks als oorzaak hebben. Om van scheurtjes af te komen is het belangrijk om je poep zacht te houden door voldoende te drinken, genoeg te bewegen en voldoende vezels te eten.

Diverticulitis

Een divertikel is ook wel een uitgerekt stukje wand van de dikke darm. Deze ontstaan doordat er druk uitgeoefend wordt op zwakke plekken in de darmwand. In dat laatste geval kan ook de bloeding ontstaan. Vooral bij oudere mensen kan een divertikel gaan bloeden.

Een ontstoken darmwand

Er zijn verschillende aandoeningen die een darmontsteking kunnen veroorzaken. Denk aan aandoeningen zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Bij deze aandoeningen komt ook bloedverlies kijken, in verschillende mate. Dit kan gaan om kleine beetjes, maar ook grotere hoeveelheden die zelfs kunnen leiden tot bloedarmoede. De ontsteking kan ook in de maag zitten. In dat geval zie je ook bloed in je diarree, maar is de kleur van het bloed donkerder.

Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen een anale bloeding veroorzaken. Denk aan bloedverdunners (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium of acenocoumarol), sommige pijnstillers (diclofenac, ibuprofen en naproxen) en sommige medicijnen tegen depressie (zoals paroxetine, citalopram en fluoxetine).

Kanker

In een klein deel van de gevallen wijst bloed uit de anus op kanker, zoals darm- of anuskanker. Het kan ook zijn dat je last hebt van een poliep, een bultje in de darm. Meestal kan dit geen kwaad, maar het kan darmkanker worden. De kans op de ontwikkeling van darmkanker is iets groter als je ouder dan 50 jaar bent of een familielid darmkanker heeft gekregen toen je jonger dan 70 jaar was. Andere signalen die kunnen wijzen op darmkanker zijn: andere poep dan normaal gesproken (denk aan diarree of verstopping), bloed door de poep, buikpijn of gewichtsverlies terwijl je dit niet wilt. Bij darmkanker zitten er geen bobbeltjes of scheurtjes in of bij de anus.

Bron | Thuisarts, Healthline, Cleveland Clinic

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden