Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit wist je misschien nog niet over bloed prikken

bloed-prikken.jpg

Heb jij al eens je bloed moeten laten prikken? Het is in principe zo gedaan en binnen enkele dagen krijg je de uitslag. Simpel en duidelijk, zou je denken. Maar de kans is groot dat je toch nog voor een verrassing komt te staan.

Er is namelijk iets over bloed prikken waar veel mensen zich niet bewust van zijn.

Wanneer bloed prikken?

Een bloedonderzoek is er om je bloedwaardes te checken om bepaalde afwijkingen, ziektes, aandoeningen, tekorten, ontstekingen of allergieën vast te stellen of uit te sluiten. Maar ook om te controleren of een bepaalde behandeling aanslaat als je ziek bent. Hier zijn verschillende bloedtests voor. Welke jij precies nodig hebt, weet je huisarts of medisch specialist. Die kan het bloedonderzoek voor je aanvragen. In principe laat je dus alleen bloed prikken als daar volgens een expert reden voor is. De mensen bij wie dat het geval is, komen blijkbaar toch voor een verrassing te staan.

Lees ook:
Dít zijn de (positieve!) effecten op je lichaam als je bloed gaat doneren

Eigen risico

Uit een enquête onder 10.000 leden van de Patiëntenfederatie Nederland, blijkt namelijk dat vier op de tien mensen niet weten dat bloed prikken onder het eigen risico valt. Iets wat ze wel graag van tevoren hadden wíllen weten. Je basisverzekering vergoedt het bloedonderzoek in het laboratorium dus wel, maar je moet eerst door je eigen risico (van minimaal 385 euro in 2021) heen. En dat betekent dat er na het bloedonderzoek geld van je rekening wordt afgeschreven. Dat kan dus een vervelende verrassing zijn als je daar geen flauw idee van had.

Lees ook:
Van hoger eigen risico tot andere polis: 5 tips om te besparen op je zorgverzekering

Beter informeren

Natuurlijk kun je dit te weten komen door simpelweg even te googelen of het na te vragen. Maar huisartsen en zorgverleners mogen hierover ook best beter informeren, vindt Mariet Bolluijt van de patiëntenfederatie. Zeker als je meer dan eens bloed moet laten prikken. “Het is ook aan de zorgverzekeringen om dat duidelijk te maken. Als je regelmatig geprikt moet worden of chronisch patiënt bent, is het daarom goed om te weten dat je eigen risico daaraan op kan gaan.”

Hoeveel kost bloed prikken?

Hoeveel jouw bloedonderzoek kost, hangt af van welke en hoeveel stoffen getest moeten worden. Dit varieert van een paar tientjes tot honderden euro’s.

Zelf bloedtest aanvragen

Heb je geen medische verwijzing ervoor, maar wil je uit voorzorg toch bloed laten prikken? Dit wordt een preventieve bloedtest genoemd. Die kun je anoniem bij een commercieel gezondheidscentrum of als thuistest doen. Maar, heel belangrijk: die zul je dan volledig uit eigen zak moeten betalen. Lees je goed in voor je voor deze opties gaat en vraag eventueel om advies van je huisarts.

Bron | AD, Zorgwijzer
Beeld | Getty

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant