Bloed in je urine? Dit kan het betekenen
Tijdens je menstruatie is het normaal om bloed in je urine te zien, maar daarbuiten kan het schrikken zijn als je urine rood of roze kleurt. Bijvoorbeeld als je niet menstrueert omdat je de menopauze gehad hebt en dus sowieso geen last meer hebt van bloedverlies. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor bloed in je urine. Vaak is dit onschuldig, maar er kan ook een serieuze oorzaak aan ten grondslag liggen.
Bloed in je urine wordt in medische termen ook wel hematurie genoemd. Hierbij zijn twee verschillende soorten te onderscheiden: een macroscopische en een microscopische hematurie. Bij de eerste zie je zelf dat je urine een roze of rode kleur heeft of je ziet duidelijk vlekken bloed in je plas. Bij een microscopisch hematurie zie je dit niet. Hierbij zie je zelf geen bloed, maar in een laboratorium wordt dit door urineonderzoek wel aangetoond.
Goed om te weten: het is normaal om een klein aantal rode bloedcellen in je urine te hebben. Bij 40 procent van de gezonde mensen komt weleens een microscopische hematurie voor, maar dit heeft lang niet altijd een ernstige oorzaak. Dit kan ook al ontstaan door forse inspanning, zoals hardlopen, vrijen of menstruatie. Laat het wel even onderzoeken als je bloed in je urine hebt, omdat het wel op iets ernstigers kan duiden.
De oorzaak van bloed in je urine
Er zijn verschillende oorzaken voor bloed in je urine. Soms lijkt het in je urine te zitten, maar komt het uit de vagina of de stoelgang. Maar als het bloed echt in je urine zit, kan dit komen door een urineweginfectie. Hierbij komen, in het grootste deel van de gevallen, bacteriën uit de endeldarm of vagina terecht in de urinebuis. Als de bacteriën verder verspreiden, kan het ook terechtkomen in de urinewegen, blaas of nieren. Als je last hebt van een urineweginfectie merk je dit ook aan pijn bij het plassen, vaak kleine beetjes plassen en klachten van aandrang. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van bloed in de urine.
Blaas- of nierstenen
Bloed in je urine kan ook komen door blaas- of nierstenen. Dit zijn steentjes van onopgeloste afvalstoffen in deze organen. Als deze groot worden kunnen ze een blokkade veroorzaken, waardoor bloed in je urine kan komen en je last hebt van pijn.
Blaaskanker
Bloed in je urine kan ook een indicator zijn van blaaskanker. Vaak geeft deze vorm van kanker pas klachten als de kanker er al langer zit. Het komt voor bij zowel mannen als vrouwen, maar drie keer zo vaak bij mannen. De meeste mensen die blaaskanker krijgen, zijn ouder dan 60 jaar. Andere vormen van kanker die ook kunnen zorgen voor bloed in je urine, zijn nier- en prostaatkanker.
Medicatie
Bepaalde medicijnen kunnen ook zorgen voor bloed in je urine. Hierbij gaat het om penicilline, aspirine, bepaalde bloedverdunners en cyclofosfamide (een medicijn voor bepaalde vormen van kanker).
Naast deze oorzaken, kan bloed in je urine ook komen door ontstekingen, een interne verwonding, een vergrote prostaat, een vaatafwijking, niercyste of nierschorsafwijking. In enkele gevallen kan het ook gaan om een zeldzame bloedaandoening, zoals sikkelcelanemie, het syndroom van Alport en hemofilie. Is je bloed oranje en niet rood of bruin? Dan kunnen leveraandoeningen, zoals hepatitis, de urine ook een oranje kleur geven. Er is dan geen sprake van bloed in je urine. Ook kan je urine een rode kleur krijgen door bepaalde voedingsmiddelen, zoals bietjes.
Onderzoek naar bloed in je urine
Wanneer je bloed in je urine ziet, voert een uroloog een onderzoek uit. Hierbij worden de urinewegen uitgebreid onderzocht en wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan. Dit allemaal om een beeld te krijgen van de nieren en urineleiders. De blaas, plasbuis en eventueel prostaat worden ook onderzocht met een blaasonderzoek. Afhankelijk van de oorzaak van het bloed in je urine, wordt er gekeken naar een behandelmethode. Dit kan bijvoorbeeld gaan om antibiotica, vaak het geval bij urineweginfecties, of medicijnen. Stenen in de urinewegen worden verwijderd of vergruisd.
Bron | Thuisarts, Healthline, MMC, Rijnstate