Gezondheid

Waarom je eigenlijk héél blij moet zijn met het vet op je heupen

vet-op-je-heupen.jpg

Probeer jij al jaren om dat hardnekkige laagje vet op je heupen kwijt te raken? Dan is dit een goed moment om je afvalpogingen te staken. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat het vet op je heupen en dijen een belangrijke functie heeft. Het zou beschermend werken tegen hartziektes en diabetes.

Des te meer reden om het te laten zitten dus!

Veilige opslagplaats

Voor het onderzoek analyseerden Duitse onderzoekers de gegevens van bijna duizend mensen. En wat bleek? Bij mensen met een normaal gewicht én een peervormig figuur is wat vet op de heupen helemaal zo slecht nog niet. De heupen en dijen vormen namelijk een veilige opslagplaats voor vet, zodat het niet in het bloed terechtkomt of opgeslagen wordt op meer gevaarlijke plaatsen zoals rond het hart en de lever. Vet dat op deze plekken wordt opgeslagen kan namelijk leiden tot een verhoogde bloeddruk, een hoge bloedsuikerspiegel en op andere ziektes op latere leeftijd.

Liever een peervormig figuur

Volgens onderzoekers kun je beter door het leven gaan met een peervormig figuur (waarbij het vet zich vooral op je heupen en dijen bevindt), dan met een appelvormig figuur (waarbij het vet rond je middel zit). Je kunt die vetkwabjes op je heupen dus met een gerust hart laten zitten.

Bron | HLN.be |
Foto | iStock |

Ook interessant