Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Deze ‘blauwe poep-challenge’ vertelt je hoe gezond je darmen zijn

deze-blauwe-poep-challenge-vertelt-je-hoe-gezond-je-darmen-zijn.jpg

Laten we eerlijk zijn: de kleur van je ontlasting is niet echt een onderwerp wat je vaak bespreekt met familie of vrienden. Maar online zien we de laatste maanden juist steeds méér mensen delen hoe het daarmee gesteld is, in de zogenoemde blauwe poep-challenge.

De#bluepoopchallenge zou je namelijk helpen ontdekken hoe gezond jouw darmen zijn. Hoe dat precies zit, leggen we uit.

Blauwe poep-challenge

De blauwe poep-challenge, het klinkt niet echt smakelijk natuurlijk. En ja, zoals de naam al doet vermoeden zorgt dit er écht voor dat je ontlasting blauw kleurt. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Zoe bedacht deze opdracht, die je meer kan vertellen over de gezondheid van je darmen.

Zoe doet grootschalig onderzoek naar het microbioom, de verzameling bacteriën, schimmels en gisten in je darmen. Dat microbioom zit in ons hele spijsverteringsstelsel, maar vooral in de dikke darm. Daar zorgt het voor de vertering van het voedsel, de hoeveelheid voedingsstoffen die we opnemen en de werking van ons immuunsysteem. En dat is dus waar die blauwe ontlasting van pas kan komen.

Lees ook:
Dít vertellen deze 10 ‘poepsoorten’ je over je gezondheid

Groenblauwe ontlasting

Met de blauw poep-challenge kun je zelf ontdekken hoe veel tijd het kost om eten door je spijsverteringskanaal te laten gaan. Je bakt je eigen muffins met blauwe kleurstof, eet ze vervolgens als ontbijt en noteert op welke dag en hoe laat je het eet. Vervolgens check je na elk toiletgebruik de pot, om te zien of je al groenblauwe poep hebt. En dat zegt veel over de gezondheid van je microbioom. Ben je benieuwd wat de gemiddelde tijd is? Zo’n 28 uur en 42 seconden, blijkt uit de cijfers.

Microbioom

Het verschil tussen het moment dat je de muffins at en de keer dat je de blauwe ontlasting hebt, is de tijd die ze nodig hebben om verteerd te worden. Deze vul je – samen met wat informatie over je lengte, gewicht en levensstijl – toe op de site van Zoe. Zij geven je dan een poop personality, een profiel dat zegt hoe het staat met de gezondheid van je darmen. Wat doe je goed en waar kun je aan werken, als het komt tot je darmgezondheid? Natuurlijk is het geen vervanger voor een doktersbezoekje als je klachten hebt, maar wél interessant om te weten.

De blauwe poep-challenge in 5 stappen:

  1. Bak muffins of pannenkoeken met daarin blauwe kleurstof in gelvorm. Het is heel belangrijk dat het om deze soort gaat, en je geen kleurtje op waterbasis kiest.
  2. Eet twee van de blauwe muffins (of pannenkoeken) als ontbijt en schrijf op op welke dag en welk tijdstip je ze gegeten hebt.
  3. Controleer vervolgens elke keer dat je naar het toilet gaat of je ontlasting een blauwgroene kleur heeft. Schrijf als je dat ziet, de datum en tijd op dat dit gebeurd is.
  4. Je kunt je gegevens in het Engels invoeren op de website van Zoe, om te controleren of je voedsel snel, gemiddeld of langzaam door je spijsverteringskanaal is gegaan. En dat zegt dus veel over hoe gezond je darmen zijn.

Bron | Santé, Health
Beeld | Getty Images

Margriet 35 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: drie keer ‘nog nooit verteld’, een interview met Paul de Munnik, 19 vragen over (vakantie)vouchers, dé zomertrends van dit moment,  koken met kokos en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant