Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Weg met blauwe plekken: met deze tips genezen ze een stuk sneller

blauweplek.jpg

Sommige mensen krijgen ze nooit, anderen zitten om de haverklap onder. En dan is het herstel ook nog verschillend. De ene is zo verdwenen, de andere is hardnekkig en verandert tijdens de genezing tien keer van kleur. Goede tips om blauwe plekken – want daar hebben we het over – te behandelen en sneller te laten vervagen. Zo pak je ze aan.

Hoe ontstaan ze eigenlijk?

Blauwe plekken ontstaan door een val of stoot. Hierdoor gaan de onderliggende bloedvaten kapot, wat ervoor zorgt dat bloed de weefsels in kan lekken. Onderhuids is de plek rood, maar óp de huid is-ie blauw of paars. Tijdens het genezingsproces zorgen enzymen ervoor dat de rode bloedcellen worden omgezet in de gele stof bilirubine. Vandaar dat de kleur van blauwe plekken verandert tijdens het genezen.

Kun je blauwe plekken voorkomen? Nee, tenzij je je inpakt met stootkussentjes. Je kunt jammer genoeg altijd en overal een blauwe plek oplopen. Wat wel kan, is de plek goed verzorgen zodat-ie sneller herstelt. Wij hebben een paar tips op een rijtje gezet.

1. Laat ‘m met rust

In de meeste gevallen geneest de blauwe plek vanzelf wanneer je ‘m met rust laat. De plek geneest sneller als hij boven ‘harthoogte’ zit, zodat het bloed kan terugstromen naar je hart. Heb je een blauwe plek op je been? Laat je been dan rusten op de bank met een kussen eronder, zodat de plek hoger komt te liggen.

2. Meteen koelen na een val of stoot

Doet de plek pijn? Leg dan ongeveer een kwartier een icepack op de kneuzing. Door het koelen trekken de bloedvaten samen en stroomt het bloed minder snel weg. De bloeduitstorting wordt dan een stuk kleiner.

3. Verwarm ‘m de volgende dag

Zie je de volgende dag pas dat je arm wordt ontsierd door een blauwe plek? Zorg dat de bloeduitstorting wordt verwarmd door bijvoorbeeld in de zon te gaan zitten. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten uitzetten en dat stimuleert de bloedcirculatie. Dat is dan weer het voordeel van zo’n blauwe plek: nu heb je nóg een excuus om naar buiten te gaan en van het mooie weer te genieten.

4. Smeer met arnicazalf

Het kruid arnica montana bevat een bestanddeel dat de doorbloeding verbetert en ontstekingen en zwellingen vermindert. Een goede reden om arnicazalf te kopen, dat kan bij elke apotheek en drogist. Breng de zalf één of twee keer per dag aan op de blauwe plek, zodat-ie kan herstellen. Tip: arnicazalf is ook prima te gebruiken bij insectenbeten.

Bron | gezondheidsnet.nl
Beeld | Sanoma Media Assets Delivery

 

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant