Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít is de reden waarom blauw schermlicht kan leiden tot snelle veroudering

dit-is-de-reden-waarom-blauw-schermlicht-kan-leiden-tot-snelle-veroudering.jpg

Langdurig naar blauw schermlicht staren is slecht voor je ogen én je slaapritme, is gebleken uit onderzoek. Je schermtijd beperken of een beschermende bril aanschaffen zou daarvoor de oplossing zijn. Dáchten we.

Nu blijkt uit nieuw onderzoek dat we niet eens naar schermen hoeven te kijken om blootgesteld te worden aan het schadelijke blauwe licht.

Versnelde veroudering

Deze studie, gedaan door onderzoekers aan de Oregon State University, heeft ontdekt dat onze dagelijkse omgang met schermen niet alleen onze ogen beschadigt, maar ook onze breincellen. En dat leidt uiteindelijk tot een versnelde veroudering.

Fruitvliegjes

De wetenschappers analyseerden hiervoor een groep fruitvliegen die twaalf uur per dag werden blootgesteld aan blauw LED-licht. Het licht dat dus ook in onze telefoons, tablets, computers en televisies zit. Er werden voor het onderzoek fruitvliegjes gebruikt, omdat zij cellulair gezien erg op mensen lijken.

Hersenschade

De fruitvliegjes die werden blootgesteld aan het schadelijke licht hadden een aanzienlijk kortere levensduur dan de vliegjes die in het donker leefden. Bovendien hadden de blauw licht-vliegjes schade aan hun hersencellen en -neuronen, en konden ze zich minder goed voortbewegen. De schade die blauw licht aanbrengt gaat dus een stuk verder dan alleen aan de ogen.

Geen ogen

Nog opmerkelijker werden de resultaten toen de onderzoekers ditzelfde onderzoek deden op gemuteerde fruitvliegjes die geen ogen hadden. Zij konden het blauwe licht dus helemaal niet zien. Toch hadden ook deze vliegjes dezelfde mate van hersenschade. Oftewel: je hoeft blauw licht helemaal niet te kunnen zien om er toch schade van te ondervinden.

Maatregelen

De onderzoekers hopen dat deze resultaten aansporen tot maatregelen en nieuwe, slimmere telefoons die de instellingen van het blauwe schermlicht zelf kunnen aanpassen om onze hersenschade te beperken. Tot die tijd raden de wetenschappers aan om ’s nachts je telefoon altijd op de ‘nachtstand’ te zetten, door het blauwe licht van het scherm aan te passen. Dit om te voorkomen dat je ook in de nacht wordt blootgesteld aan blauw schermlicht.

Bron | Mindbodygreen.com
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant