Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom blauw licht ook goed voor je kan zijn en nóg 3 weetjes

blauw-licht.jpg

Op het moment dat je dit leest, kijk je naar blauw licht. Je leest dit artikel namelijk op je computer, telefoon of tablet (tenzij je het hebt uitgeprint). Ondanks dat we een groot deel van onze dag met blauw licht in aanraking komen, zijn er veel dingen waar we ons niet bewust van zijn.

Bijvoorbeeld dat onze ogen ons op een natuurlijke manier tegen blauw licht beschermen, of dat kinderen en volwassenen anders op blauw licht reageren. Hoe zit dat precies?

 1. Blauw licht is overal

  Hoewel de afgelopen jaren blauw licht als grote boosdoener werd neergezet, is blauw licht er altijd al geweest. Het grootste gedeelte van het blauwe licht waar we dagelijks mee in aanraking komen, komt van de zon. Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat de lucht blauw is. Onze ogen zijn er dus bekend mee. Het probleem is dat we niet gewend zijn aan de grote hoeveelheid kunstmatig blauw licht waar we dagelijks mee in aanraking komen.

 2. Niet al het blauwe licht is slecht

  Blauw licht op zichzelf is dus niet per se slecht. Sterker nog, we hebben het blauwe licht van de zon nodig om te kunnen leven. Dit HEV (high-energy visible)-licht maakt ons lichaam alert, reguleert onze slaapritmes en heeft invloed op ons humeur. Mensen met een winterdepressie krijgen bijvoorbeeld niet genoeg blauw licht binnen, waardoor hun humeur sterk achteruit gaat. Kunstmatig blauw licht kan een probleem vormen omdat het ons lichaam verwart: ons slaapritme wordt erdoor verstoord en het geeft veel druk voor onze ogen.

 3. Onze ogen filteren blauw licht zelf

  Toch kunnen onze ogen zich tot bepaalde hoogte beschermen tegen de schadelijke stralen van blauw licht. In onze ogen zit iets dat ‘maculair pigment’ heet. Dit pigment functioneert als een soort filter voor blauw licht. Hoe meer van dit pigment we hebben, hoe meer blauw licht er gevangen wordt. De aanmaak van dit pigment wordt gestimuleerd door bepaalde voedingsstoffen die in bladgroente, wortelen, pompoen en eigeel zitten.

 4. Blauw licht heeft verschillende effecten op kinderen en volwassenen

  De ogen van kinderen onder de veertien jaar zijn minder goed ontwikkeld dan die van volwassenen, waardoor ze minder goed beschermd zijn tegen de schadelijke stralen van blauw licht. Daarom is het voor kinderen gevaarlijk om veel naar beeldschermen te kijken, omdat ze hierdoor onherstelbare schade aan hun ogen op kunnen lopen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Mindbodygreen.com
Beeld | iStock

Ook interessant