Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Heb je een blaasontsteking? Dan kun je déze 7 dingen beter niet doen

blaasontsteking.jpg

Een blaasontsteking hebben is geen pretje. En je kunt er beter ook niet te lang mee rondlopen, omdat er dan een risico is dat de ontsteking overslaat naar je nieren. Maar hoe kom je zo snel mogelijk van de ontsteking af?

Er zijn dan een aantal dingen die je in ieder geval beter níet kunt doen.

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking ontstaat wanneer er bacteriën in je urinebuis terecht zijn gekomen die zich daar gaan vermenigvuldigen. Die bacteriën zorgen ervoor dat je blaas opzwelt, wat pijn doet en je het continue gevoel geeft dat je blaas vol zit. Ook kan urineren pijn doen en heb je pijn aan je bekken. Om je blaas zo goed mogelijk te laten herstellen, kun je de volgende dingen beter niet doen.

1. Een bezoek aan de huisarts uitstellen

Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk naar de huisarts gaat wanneer je een blaasontsteking hebt. Hij of zij kan bepalen of je blaas zelf kan herstellen of dat je antibiotica nodig hebt. Wacht je te lang en verspreiden de bacteriën zich, dan kun je er ook een nierbekkenontsteking bij krijgen. En dan ben je een stuk verder van huis. Daarom kun je beter gewoon even langs de dokter gaan.

2. Te vroeg met je antibiotica stoppen

Misschien verdwijnen de klachten eerder dan je dacht, maar dat is geen reden om al met je antibioticakuur te stoppen. De infectie kan tijdens de kuur verminderen, maar het medicijn moet voor een bepaalde tijd in je lichaam zijn om de bacteriën volledig uit te roeien. Daarom moet je je altijd aan de voorgeschreven periode houden. Of dit nu drie, zeven of tien dagen is: gewoon braaf de kuur volgen, óók wanneer je het gevoel hebt dat je blaasontsteking verdwenen is.

3. Te weinig drinken

Wanneer plassen pijn doet, wil je het natuurlijk liever niet doen. Toch is dat geen reden om minder te gaan drinken. Je kunt beter even op de tanden bijten en gewoon net zoveel blijven drinken als je normaal doet. Dit is namelijk een manier om een blaasontsteking te verminderen. Tijdens het plassen raak je een groot deel van de bacteriën kwijt, en spoel je als het ware je blaas schoon. Genoeg reden om zelfs nog iets meer te drinken dan normaal: in ieder geval de aanbevolen anderhalf tot twee liter per dag.

4. Je plas ophouden

Zoals net uitgelegd, is plassen essentieel voor het genezen van een blaasontsteking, omdat je op die manier de bacteriën kwijtraakt. Ga je je plas ophouden om de pijn te vermijden, dan blijven de bacteriën juist nóg langer in je blaas zitten dan nodig, waardoor de ontsteking alleen maar verergert.

5. Van achter naar voren vegen

In veel gevallen ontstaat een blaasontsteking omdat er darmbacteriën in de urineleider terecht zijn gekomen. Dit gebeurt wanneer je na de grote boodschap de verkeerde kant op veegt: van achter naar voren. Op deze manier kun je darmbacteriën je urineleider invegen. Veeg daarom altijd van voor naar achter, om een nieuwe ontsteking te voorkomen.

6. Seks hebben

Waarschijnlijk heb je er toch al niet te veel zin in, vanwege de pijn die je down there voelt, maar je kunt met een blaasontsteking beter geen seks hebben. Hoe fijn seks ook is, het is ook één groot feest voor bacteriën. Je kunt ze aan je partner doorgeven, of juist van je partner krijgen. Wanneer die in je urineleider worden geduwd, kan dit leiden tot een nieuwe of heftigere infectie. Je kunt hier dus beter even mee wachten tot je volledig genezen bent.

7. Niet plassen na de seks

En áls je dan weer tussen de lakens kunt duiken, vergeet dan vooral niet om na de seks te plassen. Zo plas je eventuele bacteriën die in je urineleider terecht zijn gekomen weer uit, voor ze de kans krijgen om te gaan infecteren.

Bron | Women’s Health
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant