null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Bizar: deze sport is net zo traumatisch voor je lichaam als een hartoperatie

Een marathon lopen is maar voor weinig mensen weggelegd. Pas na maanden intensief trainen is een enkeling fit genoeg om de afstand van 42 kilometer af te leggen.

Je zou misschien denken dat al die maanden trainen en het uitlopen van zo’n marathon supergezond voor je zijn. Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat beweging tal van gezondheidsvoordelen biedt. Maar nu blijkt dat je ook te veel kunt bewegen. Onderzoekers van de Yale School of Medicine stellen dat de meeste marathonlopers na de wedstrijd evenveel schade aan hun nieren hebben als patiënten die net uit een hartoperatie komen.

Afvalstoffen

De wetenschappers vergeleken de medische gegevens van 22 deelnemers van een marathon. Bij de sportievelingen werd één dag voor de wedstrijd, de dag van de race en één dag na de marathon bloed en urine afgenomen. Hieruit bleek dat 82 procent van de deelnemers nierschade had ontwikkeld tijdens de wedstrijd. In de meeste gevallen waren de nieren daardoor niet meer in staat om afvalstoffen uit het bloed te filteren.

Sneller herstel

Hoewel de marathonlopers wel een stuk sneller van deze nierschade herstelden, was er na het lopen van de marathon weinig verschil te zien tussen de bloedwaarden van marathonrenners en die van patiënten op de intensivecareafdeling van een ziekenhuis. De wetenschappers ontdekten dat de meeste hardlopers na het lopen van een marathon vergelijkbare creatinewaardes hebben (creatine is een chemische stof die wordt geproduceerd door de spieren) als de patiënten met acuut nierletsel. Bovendien werd aangetoond dat er sprake is van een vergelijke verhoging in het niveau van ontstekingseiwitten.

Meerdere oorzaken

Volgens hoofdonderzoeker Chirag Parikh heeft de nierschade na het lopen van een marathon meerdere oorzaken. Zo hebben hardlopers meer kans op uitdroging, wat een zware belasting kan zijn voor de nieren. Ook stijgt de lichaamstemperatuur tijdens het hardlopen, waardoor spierweefsel kan worden afgebroken en er ontstekingen in het lichaam kunnen ontstaan. Dit heeft tot gevolg dat er afvalstoffen in het bloed terechtkomen, waardoor de nieren overbelast raken. Bovendien wordt er automatisch meer bloed naar onze huid en spieren gestuurd in een poging het lichaam af te koelen. Doordat er extra bloed naar deze plekken gaat, wordt er minder bloed naar de nieren vervoerd.

"Gezien de resultaten van onze studie, raden we hardlopers aan om tijdens de race goed gehydrateerd te blijven, het gebruik van pijnstillers te vermijden en, indien mogelijk, te voorkomen dat ze in te warme temperaturen lopen," zegt Parikh. "Daarnaast is het belangrijk om na de race voldoende hersteltijd in te lassen om de beschadigde organen te laten herstellen."

Lees ook

Afvallen? Wandelen werkt uiteindelijk vaak beter dan hardlopen

Bron| Yale Daily News

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden