null Beeld

Birgit van Rosmalen van Hulphond Nederland: ‘Mijn kracht is het coachen van mensen en dieren’

-In samenwerking met Hulphond Nederland-

Birgit van Rosmalen is werkzaam als hoofd Unit Opleiding Hulphonden bij Hulphond Nederland. Ze is eindverantwoordelijk voor de inkoop van de pups, begeleiding van gastgezinnen, de kennel en de trainers. Daarnaast traint ze zelf ook twee honden. "Mijn kracht zit hem in het coachen van mensen en dieren."

Birgit is al negen jaar werkzaam voor Hulphond Nederland, ze is destijds begonnen als trainer. "Ik heb daarvoor elders dieren getraind, vooral ook paarden," vertelt Van Rosmalen. "Nu probeer ik mensen een meer zelfstandig bestaan te geven. Het is mooi om te zien dat dit lukt met onze hulphonden." Van Rosmalen is naar eigen zeggen 'een trainer in hart en nieren'. "Als ik alleen achter de computer zou zitten, word ik niet vrolijk," vertelt het unithoofd.

Uniek signaleringsvermogen

"De hulphonden hebben een uniek signaleringsvermogen dat van toegevoegde waarde is voor cliënten met fysieke of therapeutische zorgvragen. Het is voor mij en alle collega’s bij de stichting geweldig om te zien en te horen dat de honden hen een betere kwaliteit van leven geven," meldt Birgit.

Van Rosmalen is 32 uur per week werkzaam voor Hulphond Nederland, de inhoud van haar werkweek is heel divers. "Ik heb zelf twee honden onder mijn hoede die ik train. Ik verzorg ook demonstraties ten behoeve van fondsenwerving. Het kan ook op een werkdag voorkomen dat ik met collega's in het veld aan het werk ben en mee kijk met het testen van puppy's en honden in opleiding. Ik wil graag feeling houden met de werkvloer. Uiteindelijk gaat het erom dat hoe beter ons 'product' -de hond- is, hoe groter zijn meerwaarde is voor een cliënt. Sinds 2012 zetten we ook hulphonden in voor mensen die kampen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en kinderen en jongeren met een ontwikkelingsachterstand en psychische stoornissen. Hulphond Nederland is volop in beweging."

null Beeld

Soorten hulphonden

Hulphond Nederland leidt per jaar 40 zogeheten ADL-honden op. Deze helpen mensen met een lichamelijke beperking bij Activiteiten in het Dagelijks Leven. De ADL-hond assisteert bij allerlei dagelijks voorkomende handelingen, zoals het openen en sluiten van deuren en gordijnen, het uittrekken van kleding, het leeghalen van de wasmachine en het oprapen en aangeven van voorwerpen. De organisatie levert daarnaast jaarlijks tien hulphonden die mensen met PTSS helpen. Deze signaleringshond is getraind om te reageren op stresssignalen die worden veroorzaakt door traumatische ervaringen. Verder worden er per jaar vijf honden opgeleid tot Epilepsie-hulphond. Deze is erop getraind om te handelen als zijn baas een aanval krijgt en helpt hem voor, tijdens en na de aanval. Tot slot zijn er jaarlijks vijftien honden die worden opgeleid tot Therapie-hulphond. "Deze hulphonden zetten onze therapeuten in bij de behandeling van kinderen met gedrags- en ontwikkelingsproblemen, zoals ADHD, autisme, angst, onzekerheid of pestproblemen," licht Birgit toe.

APK-keuring

De basis van een Therapie-hulphond moet goed zijn. "Om te bekijken of een hond in aanmerking kan komen voor de inzet als Therapie-hulphond, voeren wij onder meer een test uit. Wij bekijken hoe de desbetreffende hond reageert op een aaneenschakeling van prikkels. Ook filmen wij de honden. Elk jaar krijgen de honden een test, dat is eigenlijk een soort APK-keuring," legt Van Rosmalen uit. Als de hond geschikt blijkt mag hij ingezet worden bij de therapie- en coachingsessies. De hond wordt vervolgens geplaatst in een therapie-gastgezin.

Hulphond en kinderen

"Na het opleidingstraject dragen wij de hond over aan de unit Therapie & Coaching. Inmiddels hebben we 57 Therapie-hulphonden die ingezet worden voor kindertherapie en kindercoaching. Daarbij is het heel belangrijk om te weten welk kind wat nodig heeft. Wij hebben allerlei verschillende honden, er is sprake van een diversiteit aan karakters en zelfs aan vachtstructuren," aldus Birgit van Rosmalen.

Al 30 jaar Hulphond Nederland

Hulphond Nederland zet al dertig jaar opgeleide hulphonden in voor mensen met een lichamelijke beperking, epilepsie of posttraumatische stressstoornis (PTSS). De afgelopen jaren heeft de stichting ook kinderen en jongeren met gedrags- of ontwikkelingsproblemen geholpen. Hulphond Nederland wil 1.000 mensen per jaar gaan helpen met de inzet van een hulphond. Dit is alleen mogelijk met de steun van donateurs, vrijwilligers en sponsoren. Voor meer informatie: hulphond.nl.

Lees ook:

- Zelfvertrouwen door kindertherapie en -coaching met een hulphond

- Aan de slag met Therapie & Coaching bij Hulphond Nederland

- Anita Witzier: ‘Een mens kan niet altijd helpen, een hond wel’

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden