Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Biologische klok veroorzaakt trek in de avond

biologische-klok.jpg

Biologische-klok-2Waarschijnlijk heeft iedereen er wel eens last van: ontzettende trek in de avond. Volgens onderzoek van Harvard Medical School in Obesity is de boosdoener hiervan onze biologische klok. Die zorgt ervoor dat je meer trek hebt.

Voor het onderzoek zaten gezonde vrijwilligers dertien dagen lang in een laboratorium met gedimd licht. Ze kregen een vast rooster, zodat ook de slaap-en eettijden op eenzelfde tijdstip plaatsvonden. Ze moesten aangeven wanneer en waarin ze trek hadden.

Minder trek in ochtend
Uit het onderzoek kwam dat het slaap-waakritme invloed heeft op het hongergevoel. ’s Avonds om acht uur hadden mensen meer trek dan in de ochtend om acht uur. Ook bleek er een ritme te zitten in de soorten voedsel (zoet, hartig, vet) waar men trek in had. Honger wordt dus bepaald door onze biologische klok die vooral in de avond begint te roepen om wat lekkers.

Overgewicht
De onderzoekers van Harvard beweren dat eten in de avond leidt tot overgewicht, terwijl het vroeger een manier was om energie op te slaan. Doordat je meer gaat eten dan nodig is voor je slaap, kun je flink aankomen, aldus de onderzoekers.

Ook interessant