Vaccin tegen apenpokkenvirus binnenkort beschikbaar voor hoogrisicogroepen. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Binnenkort vaccin tegen apenpokkenvirus beschikbaar voor hoogrisicogroepen

Mensen die een verhoogd risico lopen op het apenpokkenvirus kunnen daar binnenkort een vaccinatie voor krijgen. Tot nu toe is het virus bij 352 mensen in Nederland vastgesteld, maar het aantal besmettingen neemt toe. Daarom wordt er gestart met een vaccinatiecampagne.

Hoogrisicogroep

Volgens deskundigen is het belangrijk om een grotere uitbraak van het virus te voorkomen. Vooral bij mannen die PrEP gebruiken, een middel dat beschermt tegen hiv, is het risico groter om het apenpokkenvirus op te lopen en te verspreiden. Dat komt doordat zij vaker wisselend seksueel contact hebben. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het advies van deskundigen overgenomen en gaat zo snel mogelijk beginnen met het vaccineren van een groep van tweeduizend personen uit de hiv-prEP-doelgroep in Amsterdam.

Vaccinatiecampagne

Ondertussen wordt er gewerkt aan een vaccinatiecampagne onder een bredere groep mensen. Volgens het RIVM gaat het om mannen en transgenders die hiv-PrEP gebruiken of die daarvoor op de wachtlijst staan. Daarnaast behoren mannen en transgenders die hiv-positief zijn en een hoog risico lopen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) en sekswerkers tot de hoogrisicogroep. In Nederland is dat een groep van zo’n 32.000 personen.

Twee doses

Mensen die tot de hoogrisicogroep behoren, ontvangen een uitnodiging. Zij krijgen een twee doses met een interval van vier weken. Volgens minister Kuipers van volksgezondheid is het van groot belang dat mensen ook ná de vaccinatie voorzichtig blijven. “Het duurt immers enige weken totdat het vaccin bescherming zal geven, zeker bij mensen die twee vaccinaties nodig hebben. En de bescherming van het vaccin zal niet volledig zijn,” schrijft hij.

Het apenpokkenvirus

Het apenpokkenvirus, ook wel monkeypox genoemd, is een virusinfectie die voornamelijk in West- en Midden-Afrika voorkomt. Soms komt een reiziger uit een van deze gebieden naar Europa die de ziekte kan overdragen. Meestal verloopt de ziekte bij mensen mild. Wil je meer weten over dit virus en de symptomen? Eerder schreven we dit artikel over het apenpokkenvirus.

Bron | RTL Nieuws, RIVM

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden