Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zo weet je of je lijdt aan BED: binge eating disorder

zo-weet-je-of-je-lijdt-aan-bed-binge-eating-disorder.jpg

BED of binge eating disorder kennen we in Nederland als een eetbuistoornis. Binge eating betekent letterlijk ‘verzwelgen in eten’. BED heeft flink wat overeenkomsten met boulimia nervosa, omdat je aan eetbuien lijdt, alleen het braken ontbreekt. Mensen die aan BED lijden komen dan ook vaker aan. 

Onbedwingbare eetbuien

Net als bij boulimia heb je vaak hevige, onbedwingbare eetbuien. In korte tijd eet je heel veel en vaak ongezonde voedsel. En vaak heb je niet eens echt honger en beleef je er ook helemaal geen plezier meer aan. Daarna begint het balen. Je voelt je rot, schuldig en somber. 

Binge eating zonder braken

Het grote verschil met boulimia is dat boulimia-patiënten na een eetbui vaak proberen om het voedsel weer kwijt te raken. BED-patiënten pakken het anders aan. Als troost grijpen ze vaak wéér naar eten. 

Naast het lichamelijke aspect, de kans op obesitas, is er ook een psychisch aspect wat speelt bij BED. Die bestaat vooral uit schaamte. De eerdergenoemde eetbuien vinden vaak plaats als de patiënt alleen is. Een eetbui ontstaat vaak als onderdeel van de vicieuze cirkel: je voelt je rot, eet je helemaal vol, voelt je nog rotter, doet het nog een keer. Schuld, schaamte, walging en verdriet komen voor en na de ‘binge’.

Een eetstoornis die iedereen raakt

Iedereen kan een eetstoornis ontwikkelen, tot welk ras, gender, leeftijdsgroep of gewichtsklasse je ook behoord. Wel komt het nét iets vaker voor bij vrouwen. In Amerika heeft 2 procent van de mannen en 3,5 procent van de vrouwen last van BED. 

Een eetstoornis, zoals BED, is zelden op zichzelf staand. Mensen met een eetstoornis hebben bijna altijd ook last van depressie, angststoornis, bipolaire stoornis of een drugsprobleem. Vaak hebben ze ook: stress, slapen ze slecht en hebben ze een slecht zelfbeeld.

Herken jij jezelf in bovenstaande? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron |WebMD, Novarum
Beeld | iStock

Kennis

Margriet 19 ligt in de winkels, en dit extra dikke nummer staat volledig in het teken van Moederdag én alle gezonde trends van deze zomer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant