Een placebo-operatie: kan dat effectief zijn? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bijzonder: onderzoekers gaan bepaalde darmklachten behandelen met ‘placebo-operatie’

Een placebo-operatie: er wordt een klein sneetje gemaakt, dat de chirurg vervolgens direct weer dicht maakt. Het klinkt misschien onmogelijk dat zo’n ‘nepoperatie’ kan werken, maar het zou volgens onderzoekers écht effectief kunnen zijn. Om dat vast te stellen, gaan wetenschappers het testen bij mensen met het darmslagadercompressiesyndroom.

Van medicatie is al bekend dat het placebo-effect werkt. Het treedt op als iemand bijvoorbeeld na het slikken van een pil zonder werkbare stoffen, toch het idee heeft minder klachten te hebben. Onderzoekers van het MST in Enschede gaan nu een stapje verder door te kijken hoe dit effect werkt bij chirurgische ingrepen.

Darmslagadercompressiesyndroom

Jaarlijks komen er zo’n vijfhonderd Nederlanders bij de dokter met het darmslagadercompressiesyndroom. Bij deze aandoening ontstaan buikklachten omdat het middenrifbandje bij het ademhalen de bovenste darmslagader dichtdrukt. De behandeling hiervoor bestaat nu uit een operatie, waarbij het middenrifbandje doorgeknipt wordt. Die operatie is bij ongeveer zeventig tot tachtig procent van de mensen effectief, maar de werkzaamheid is nooit echt bewezen. Is het dan wel het doorknippen van het bandje dat werkt, of zit het effect daarvan tussen de oren? Dat willen wetenschappers nu uitzoeken met de placebo-operaties.

Placebo-operatie

Hoewel het in medicijnstudies heel normaal is dat één testgroep de ‘echte pil’ krijgt en de andere groep een placebo slikt, gebeurt dat bij operaties bijna nooit. Aan het onderzoek in het MST doen zeventig patiënten mee. Bij 35 van hen zal tijdens de operatie echt het middenrifbandje worden doorgeknipt, terwijl bij de andere 35 alleen een nepoperatie uitgevoerd wordt. Deze groep patiënten gaat wel onder narcose, maar in plaats van een operatie maakt de chirurg alleen een paar kleine sneetjes die direct weer dicht worden gemaakt.

De patiënten weten wel dat ze meedoen aan het medisch onderzoek, maar weten niet of zij een placebo-operatie hebben gehad of dat het middenrifbandje echt doorgeknipt is. Na afloop zal geanalyseerd worden in hoeverre er verschillen zitten tussen de effectiviteit van de echte operatie en de de placebo-operatie. Wanneer de uitslagen van deze studie bekend worden, is nog niet duidelijk.

Bron | RTL Nieuws

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden