null Beeld

Bijzonder: hoe poeptransplantatie kan helpen bij behandeling van acute leukemie

Wetenschappers van het Amsterdam UMC hebben ontdekt dat een poeptransplantatie kan helpen bij de behandeling van patiënten met acute leukemie. Door de ontlasting van gezonde mensen toe te dienen, worden afstootreacties mogelijk voorkomen.

De eerste resultaten van het onderzoek zijn hoopvol, schrijft het academische ziekenhuis op hun website.

Beenmerg

Ter behandeling van acute leukemie krijgen patiënten beenmerg met stamcellen van een gezonde donor. Deze transplantatie zorgt ervoor dat de kankercellen in het beenmerg vervangen worden door nieuwe, gezonde cellen. Dat pakt alleen niet altijd goed uit. In sommige gevallen richt het nieuwe beenmerg zich tégen de organen van de patiënt. Dat heet graft-vs-host-ziekte, en is eigenlijk het omgekeerde van afstotingsziekte. Wetenschappers zijn nu hard op zoek naar een manier om dit te behandelen, waarvan een poeptransplantatie er dus één zou kunnen zijn.

Poeptransplantatie

Bij een poeptransplantatie wordt natuurlijk niet zomaar ontlasting van een gezonde donor toegediend. Het draait hier vooral om de bacteriën die in de poep zitten. Die bacteriën halen onderzoekers uit de poep, en mengen ze dan met een zoute vloeistof. Dit mengsel gaat vervolgens via een slangetje in de neus, richting de darmen. De bacteriën uit de donorpoep helpen de bacteriesamenstelling van de darmen bij de ontvanger weer te herstellen. Dit soort transplantaties met donorpoep gebeuren nu vooral bij mensen met darmproblemen.

Lees ook

Aan deze symptomen kun je acute leukemie in een vroeg stadium herkennen

Eerste resultaten hoopvol

In het huidige onderzoek van het Amsterdam UMC hebben vijftien patiënten met acute leukemie zo’n poeptransplantatie gehad. Bij allemaal leek de gezondheid van de darmen – die vaak beschadigd is door antibiotica, chemokuren en andere behandelingen – te verbeteren. Bij tien van de deelnemende patiënten bleek de behandeling nuttig te zijn. Hoopvolle eerste resultaten, zeggen de onderzoekers. In vervolgonderzoek willen ze uitzoeken welke bestanddelen daarvoor verantwoordelijk zijn, en zo een nieuwe behandeling ontwikkelen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Amsterdam UMC

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 35 ligt in de winkel! Met deze week: een vakantiegevoel in eigen tuin creëren, zwierige zomerrokken inspiratie, een interview met Marion Bloem en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden