Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zo ga je het beste met de bijwerkingen van het coronavaccin om

bijwerkingen-van-het-coronavaccin-dit-kun-je-ertegen-doen.jpg

De eerste vaccinaties zijn al gezet, een tweede coronavaccin is door de keuring en de lijst met bijwerkingen is bekend. Hoewel zowel het Pfizer/BioNTech als het Moderna als veilig en effectief coronavaccin zijn bestempeld, maken veel mensen zich zorgen om de bijwerkingen. 

Dit kun je van de bijwerkingen verwachten en zo ga je hier het beste mee om. 

Bijwerkingen van het coronavaccin

Net als bijna elk vaccin en medicijn heeft ook het coronavaccin bijwerkingen. Dat betekent niet dat je daarmee direct het hele rijtje aan bijwerkingen krijgt of dat je hier veel last van zult krijgen. Maar je kunt hier wel rekening mee houden. Bij de twee goedgekeurde coronavaccins komen de volgende bijwerkingen voor: 

  • Matige pijn op de plaats van inenting, meestal zonder roodheid en zwelling (meer dan 80 procent)
  • Vermoeidheidsklachten (meer dan 60 procent)
  • Hoofdpijn (meer dan 50 procent)
  • Spierpijn (meer dan 30 procent)
  • Koude rillingen (meer dan 30 procent)
  • Gewrichtspijn (meer dan 20 procent)
  • Koorts (meer dan 10 procent)

In de meeste gevallen zijn de bijwerkingen van het coronavaccin binnen één tot twee dagen weer over. Bij koorts, rillingen, vermoeidheidsklachten, hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn kun je het beste een paracetamol innemen als je hier veel last van krijgt. Om pijn bij de plaats van inenting te voorkomen kun je het beste een uur voor inenting lidocaïne/prilocaïne-crème op je huid smeren. Dit werkt verdovend. 

Klachten bij de tweede prik

De coronavaccins die tot nu toe zijn goedgekeurd bestaan beide uit twee prikken. Tot nu toe lijken de bijwerkingen bij zowel de eerste als tweede prik hetzelfde. Bij de tweede vaccinatie van Pfizer/BioNTech kwamen bijwerkingen over het hele lichaam, dus spierpijn en vermoeidheidsklachten, vaker voor. Ook werden deze vaak als heftiger ervaren dan bij de eerste prik. De plaatselijke reacties zoals pijn op de injectieplaats bleven ongeveer gelijk. 

Lees ook: Wat is het verschil tussen het coronavaccin van Pfizer en Moderna?

Bijwerkingen of een coronabesmetting 

Omdat een paar van de bijwerkingen overeenkomen met de klachten van coronapatiënten is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Zijn je klachten binnen een tot twee dagen na je vaccinatie weer verdwenen? Dan waren het hoogstwaarschijnlijk bijwerkingen. Krijg of heb je naast je bijwerkingen ook andere klachten die overeenkomen met het coronavirus, bijvoorbeeld naast koorts en hoofdpijn ook benauwdheids- of verkoudheidsklachten of verlies van reuk of smaak? Dan is er kans dat je toch besmet bent met corona. Laat je in dit geval testen. 

Allergische reactie

Naast de bijwerkingen kun je ook last krijgen van postvaccinale klachten. Dat zijn verschijnselen die niet duidelijk te maken hebben met de vaccinatie. Dit kan wijze op een allergische reactie. Als je last hebt van een bijwerking die niet op de lijst staat, kun je dit het beste melden bij het Bijwerkingencentrum Lareb en contact opnemen met je huisarts.

Als je vaker last hebt van allergische reacties op medicatie of voeding wordt aangeraden om na je vaccinatie nog even in de buurt te blijven, zodat medewerkers je bij een allergische reactie op het coronavaccin direct kunnen helpen. Zo’n reactie treedt namelijk binnen een half uur tot een uur na inenting al op. Overigens is het volgens Nederlandse Vereniging voor Allergologie en Klinische Immunologie (NVvAKI) erg zeldzaam dat er een allergische reactie op het vaccin ontstaat. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Gezondheidsnet, Lareb, Rijksoverheid
Beeld | Getty Images

Ook interessant