Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid Meest Gelezen

Deze bijwerkingen kun je krijgen van de boosterprik

boostervaccin-bijwerkingen.jpg

Ook in Nederland is begonnen met het zetten van de boosterprik. Heb jij of hebben je (schoon)ouders al een uitnodiging ontvangen? Dan vind je het vast prettig om te weten welke mogelijke bijwerkingen je van de boosterprik kunt verwachten.

En wat is nou eigenlijk het verschil tussen de boosterprik en de derde prik?

(Minder) bijwerkingen van boosterprik

Voorlopig is de boosterprik alleen bestemd voor 60-plussers, zorgpersoneel en mensen van 18 jaar en ouder die in zorginstellingen wonen. 80-plussers zijn als een van de eersten aan de beurt. De boosterprik wordt alleen gezet met een mRNA-vaccin. Je krijgt dus Pfizer/BioNTech of Moderna, ongeacht welk coronavaccin je eerst hebt gehad. Dit betekent dat je van de boosterprik dezelfde mogelijke bijwerkingen als bij Pfizer of Moderna kunt verwachten. Denk hierbij aan vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, koorts, reacties op de prikplek, pijn in de gewrichten, diarree, misselijkheid en braken. Maar de kans is groot dat je veel minder tot geen last krijgt van de boosterprik.

Of je bijwerkingen krijgt en welke, hangt namelijk ook af van de dosis. “Het komt vaker voor dat bij een boosterprik een kleinere dosis wordt gegeven dan bij de basisserie”, meldt het RIVM. “Het immuunsysteem heeft dan genoeg aan een kleinere dosis om weer aan het werk gezet te worden. Een halve dosis is dus voldoende voor een goede reactie. En het kan zijn dat een halve dosis ook minder bijwerkingen geeft.”

Lees ook:
Volledig gevaccineerd én corona gehad: heb je dan nog een boosterprik nodig?

Verschil tussen derde prik en boosterprik

Een boosterprik kan dus een lagere dosis bevatten. Dat is ook een groot verschil met de derde prik die wel een volwaardige dosis bevat. Die is bijvoorbeeld voor patiënten met een ernstige afweerstoornis is. “Een derde vaccinatie kan ervoor zorgen dat mensen die nog onvoldoende beschermd zijn na twee vaccinaties alsnog een betere bescherming krijgen (‘een immuunreactie opbouwen’)”, legt het RIVM uit. Een boosterprik is meer een extra prikkel voor het afweersysteem, een oppepper. “Die is voor mensen die na een of twee vaccinaties eerst wel voldoende bescherming opgebouwd hebben, maar bij wie de bescherming daarna is afgenomen.”

Meer lezen over het boostervaccin? Hier lees je wie, waarom en wanneer.

Bron | RIVM
Beeld | Getty

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast. In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant