Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek: bijna helft (ook jonge en gezonde) coronapatiënten verlaat ziekenhuis met complicaties

coronapatienten-met-complicaties-uit-ziekenhuis.jpg

Veel coronapatiënten kampen bij het verlaten van het ziekenhuis met een of meer ernstige complicaties als gevolg van het virus. Ook jonge en/of gezonde patiënten die niet op de ic hebben gelegen.

Dit blijkt uit Brits onderzoek onder ruim 70.000 coronapatiënten in meer dan 300 ziekenhuizen.

Ook jonge en gezonde coronapatiënten verlaten ziekenhuis met complicaties

En die complicaties zijn niet mals. Het gaat onder meer om nierproblemen, hartklachten en ademhalingsmoeilijkheden. Britse artsen volgden voor het onderzoek coronapatiënten die tussen januari en augustus 2020 in het ziekenhuis lagen, van jong tot oud en met en zonder onderliggende gezondheidsklachten. Ze hielden in een databank bij hoe het met hen ging tijdens het verblijf in én bij het verlaten van het ziekenhuis. Wat blijkt: bijna de helft van de 70.000 onderzochte patiënten kampte toen ze weer naar huis mochten met bijkomende gezondheidsproblemen, zoals bovengenoemde. In de groep van 19- tot 29-jarigen was dit bij 27 procent het geval, in de groep van 30- tot 39-jarigen bij 37 procent. “Hoewel patiënten onder de 50 jaar een laag risico lopen om te overlijden aan Covid-19, vonden we hoge complicatiecijfers in alle leeftijdsgroepen”, schrijven de onderzoekers in vakblad The Lancet.

‘Ernstige nasleep op korte termijn’

Een onderzoeksresultaat dat ook in Nederland herkenbaar is, vertelt internist in het Amsterdam UMC Joost Wiersinga aan de Volkskrant. “De cijfers geven een inzicht hoe ernstig de nasleep kan zijn, zeker op korte termijn”, zegt de internist. Volgens hem zijn de cijfers ook belangrijk in het aangeven van hoeveel extra werk dit voor de zorg kan opleveren.

Lees ook:
Julia heeft long covid: ‘Het heeft m’n leven helemaal op z’n kop gezet’

Long covid

Het onderzoek bewijst mogelijk maar des te meer wat voor gevolgen een coronabesmetting op de langere termijn kan hebben. Dat je geen corona meer hebt, wil wellicht nog niet zeggen dat je ook weer helemaal hersteld bent. Er wordt steeds meer bekend over long covid en de onderzoekers hopen een beter beeld te kunnen schetsen van de gevolgen van de coronapandemie op de gezondheidssystemen en het leven van mensen die besmet zijn (geweest). Lees hier meer over de symptomen van long covid.

Bron | de Volkskrant, Radar
Beeld | Getty

Ook interessant