Margriet logo
Bijna duizend meldingen gezondheidsklachten na borstimplantaten: deze klachten kun je krijgen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bijna duizend meldingen gezondheidsklachten na borstimplantaten: deze klachten kun je ervan krijgen

In de afgelopen vijf jaar hebben ongeveer duizend mensen gezondheidsklachten gemeld die zij kregen door borstimplantaten. Zij zeggen dat deze een grote invloed hebben op hun dagelijks leven en soms zeer ernstig zijn. Maar welke klachten kunnen ontstaan na het plaatsen van borstimplantaten?

Om klachten van geplaatste borstimplantaten te monitoren, ging in juli 2017 het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van start. Bij dit meldpunt, opgericht door het RIVM, zijn sinds de start inmiddels 977 meldingen binnengekomen. Het meldpunt benadrukt dat het lang kan duren voordat de klachten de kop opsteken: ongeveer twee op elke vijf klachten ontstonden meer dan vijf jaar na plaatsing van de implantaten.

Breast Implant Illness

Bij klachten na het plaatsen van borstimplantaten, wordt ook wel gesproken van Breast Implant Illness. Het Nivel geeft aan dat dit een verzamelnaam is voor gezondheidsklachten die niet-specifiek zijn en in verband gebracht worden met siliconen borstimplantaten. Medicijnen kunnen bijwerkingen geven als je deze gaat gebruiken. Hetzelfde geldt voor implantaten. De klachten die volgens het MEBI het meest voorkomen zijn vermoeidheid, pijn aan gewrichten, concentratieproblemen en spierpijn. Andere klachten die kunnen voorkomen, zijn:

  • Problemen met het geheugen, waardoor je moeite kunt hebben om op woorden te komen.
  • Kapselvorming: hierbij vormt het lichaam een soort vlies om het implantaat heen.

Daarbij zijn de klachten die kunnen ontstaan, vaak vaag. Klachten als hoofdpijn link je misschien niet meteen aan borstimplantaten, maar het zou hier wel door kunnen komen. Cleveland Clinic noemt ook nog hersenmist en spier- en gewrichtspijn als klachten van Breast Implant Illness.

Borstimplantaten en ziektes

Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is er vanuit wetenschappelijk onderzoek nog geen duidelijke relatie tussen bepaalde ziekten en borstimplantaten. Wel zijn er volgens deze instantie aanwijzingen dat vrouwen met siliconen borstimplantaten een hogere kans hebben op klachten als ze een aanleg hebben voor allergische reacties. Maar, om dit te onderschrijven, is meer onderzoek nodig.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een zeer zeldzame vorm van kanker van het immuunsysteem, BIA-ALCL, wel veroorzaakt zou kunnen worden door siliconen borstimplantaten. De FDA, de Amerikaanse toezichthouder, waarschuwde ook voor andere vormen van kanker, waaronder plaveiselcelcarcinoom, een vorm van huidkanker. Er is meer onderzoek nodig om uit te zoeken of er inderdaad zeker een verband is met borstimplantaten en hoe groot het risico is. Tot nu toe is er volgens de IGJ nog geen verhoogd risico voor borstkanker gevonden.

Bron | ANP

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden