Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hieraan herken je een bijholteontsteking

verkouden-ziek.jpg

Een gewone verkoudheid kan nogal eens in een bijholteontsteking ontaarden. De bekendste vorm is een voorhoofdsholteontsteking. Maar waar herken je die aan?

Een bijholteontsteking ontstaat meestal als gevolg van een gewone verkoudheid. Bij een verkoudheid zijn het slijmvlies van je neus- en keelholte en het slijmvlies in je bijholten (de holle ruimten die zich naast en boven je neus in het bot bevinden) ontstoken, waardoor ze opzwellen en veel snot gaan produceren. Daardoor kan de boel verstopt raken met snot. Zo’n afgesloten, warme en vochtige ruimte is natuurlijk een walhalla voor bacteriën, waardoor er een ontsteking in een of meer bijholtes kan ontstaan. Vaak gebeurt dat in de kaakholte- en/of voorhoofdsholte.

Zes symptomen van een bijholteontsteking

Volgens Thuisarts.nl heb je bij een bijholteontsteking, behalve van de gebruikelijke verkoudheidskwaaltjes (lopende, snotterige of verstopte neus en niezen), meestal ook last van:

– druk of pijn in je bovenkaak, gezicht of voorhoofd (veel mensen voelen een bonzende hoofdpijn achter of boven de ogen)
– minder goed kunnen ruiken
– gevoelige wortels van de bovenste rij tanden en kiezen
– pijn bij kauwen of bukken
– koorts
– soms: een dikkere linker- of rechterwang (de ontsteking zit meestal aan één kant).

Behandeling

Gelukkig duurt het gekwakkel niet al te lang: de meeste bijholteontstekingen gaan binnen een tot drie weken over, meldt Thuisarts.nl. Medicijnen of antibiotica zijn zelden nodig. Sommige mensen gebruiken spray of druppels met xylometazoline (verkrijgbaar bij drogist en apotheek). Dat laat gezwollen slijmvlies iets slinken. Je mag die sprays echter niet langer dan een week gebruiken. Stomen of het druppelen of sprayen van zout water in de neus kan ook wat verlichting geven (al zul je er niet sneller van genezen). Alleen bij een verminderde afweer kan een antibioticakuurtje nodig zijn bij een bijholteontsteking.

Bronnen | Thuisarts.nl, kno.nl, gezondheidsnet
Foto | iStock

Artikelen ontvangen in je mailbox? Ga naar margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant