Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek: ‘Bijengif mogelijk effectief middel voor behandeling borstkanker’

onderzoek-bijengif-mogelijk-effectief-middel-voor-behandeling-borstkanker.jpg

Een bijzondere ontdekking van onderzoekers in Australië: bijengif kan mogelijk dienen als medicijn tegen borstkanker. Uit het onderzoek blijkt dat het gif van de honingbijen agressieve kankercellen kan vernietigen zónder daarbij gezonde cellen te beschadigen.

Een prachtig voorbeeld van hoe we de natuur kunnen gebruiken om menselijke ziekten te behandelen, noemt een van de onderzoekers de ontdekking.

Mellitine

Dat bijengif ingezet kan worden bij de behandeling van borstkanker, komt door de stof mellitine. Het was al langer bekend dat deze stof tumorcellen kapot kan maken, maar uit dit nieuwe onderzoek blijkt dus dat mellitine uit het gif van honingbijen ook bij borstkankercellen een vernietigende werking heeft.

Deze stof heeft onderzoeker Ciara Duffy uit het gif van 312 bijen gehaald en vervolgens synthetisch nagemaakt. Daarna werd de mellitine ingebracht in borstkankercellen, in de hoop dat de stof de kwaadaardige cellen zou aanvallen. Daarbij werd niet alleen gekeken naar de effecten van het bijengif op verschillende soorten borstkanker, maar ook op hoe de normale, gezonde borstcellen reageren op de mellitine.

Lees ook:
Minder diagnoses van borstkanker in Nederland sinds het coronavirus

Veelbelovende resultaten

De resultaten zijn veelbelovend: het gif van de honingbijen blijkt de kwaadaardige kankercellen succesvol aan te vallen, ook die van moeilijk behandelbare vormen van borstkanker. Daarbij blijven de normale, gezonde cellen in de borst ongedeerd. De mellitine zorgt dat er gaatjes ontstaan in het membraan van de kankercellen, waardoor de cellen doodgaan. Dat zou volgens onderzoeker Duffy zelfs al in zestig minuten gebeuren.

Ook blijkt uit het onderzoek dat het bijengif de communicatiepaden van de borstkankercellen al binnen twintig minuten verstoren. Die communicatiepaden helpen bij de groei en celdeling van kankercellen. Door deze uit te schakelen met mellitine is de kans op verspreiding van borstkanker dus een stuk beperkter.

Combinatie bijengif en chemotherapie

De resultaten van de studie zijn dus veelbelovend, al zal bijengif bij de bestaande chemotherapie niet kunnen vervangen bij de behandeling van borstkanker. De combinatie zou wel een goede optie zijn, zeggen de onderzoekers. De gaatjes in de cellen door het gif zorgen ervoor dat de chemotherapie-medicatie de kern makkelijker bereikt. Daardoor kan dit medicijn zijn werk beter doen en neemt de tumorgroei sneller af.

Hoewel er nog een lange weg te gaan is, is dit volgens de onderzoekers een goede eerste stap. Vervolgonderzoek moet bijvoorbeeld nog uitwijzen hoe het bijengif het beste toegediend kan worden, en in welke dosering dat mogelijk is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Science Daily, Harry Perkins Institute of Medical Research
Beeld | iStock

Margriet 38 ligt in de winkel!  Met daarin een dossier familiegeheimen, een interview met politica Sigrid Kaag, dagboek van een scheiding en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen? Stem dan snel hier.

Ook interessant