Margriet logo
null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Bij vochtig en koud weer lijken mijn reumaklachten te verergeren. Klopt dat?

Om de week beantwoorden de experts van ons gezondheidspanel een vraag. Deze week beantwoordt huisarts Fleurique Franke de vraag.

  • De tandarts
    Didi Wittekoek-Landman is tandarts en mede-eigenaar van tandheelkundig Centrum Terbregge EMC. Ze werkt elke donderdag belangeloos als straattandarts in Rotterdam.
  • De huisarts
    Fleurique Franke is praktijkhouder van huisartsenpraktijk Franke in Weesp.
  • De apotheker
    Annemieke Horikx is apotheker en werkzaam bij de beroepsvereniging KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie).

Huisarts Fleurique Franke:

“Veel patiënten met een reumatische aandoening geven aan dat hun klachten door weersveranderingen lijken te verergeren. Vooral als het buiten kouder en vochtiger wordt, ervaren ze meer pijn aan de spieren en gewrichten en alles voelt stijver aan. Toch bestaat er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs voor de negatieve (of positieve) invloed van weersverandering op reuma. Dit heeft ermee te maken dat het moeilijk te onderzoeken is. Reumaklachten hebben een wisselend verloop, waardoor ze lastig meetbaar zijn en er geen eenduidige oorzaak aan te wijzen valt. Bovendien zijn er meerdere vormen van reuma met variërende klachten.

Voor ons artsen is reuma een aanval vanuit het lichaam, waarbij gewrichten ontstoken raken en dik, warm en rood worden. Dit wordt ontstekingsreuma genoemd. Jicht valt hier ook onder. Maar in de volksmond valt een veel grotere groep onder deze noemer: zowel ontstekingsreuma als artrose (slijtage van het kraakbeen), osteoporose (botontkalking) en wekedelenreuma (aandoening aan spieren, banden, pezen en het kapsel om de gewrichten).”

Goed naar je lichaam luisteren

“Veelvoorkomende klachten zijn pijn en stijfheid. Omdat het moeilijk te zeggen is of kou en vocht de reumaklachten verergeren, of andersom: dat warmte de pijn juist doet verminderen, zou ik aanraden vooral goed naar je eigen lichaam te luisteren. Merk je dat je op koude en vochtige dagen meer last hebt, trek dan extra laagjes kleding aan, neem een warme douche en het belangrijkste: blijf voldoende in beweging. Dit laatste geldt voor alle vormen van reuma. Mensen denken vaak dat ze beter niet kunnen bewegen uit angst iets te beschadigen, maar dat is niet waar. Ga rustig wandelen, fietsen of doe thuis oefeningen. Dat houdt je niet alleen warm, het zorgt er tegelijk voor dat alles soepel blijft en de spieren rondom de gewrichten verstevigen. Je creëert als het ware een natuurlijke brace, waardoor je meer klappen kunt opvangen en klachten voorkomt.”

null Beeld

4x dit wil je weten over reuma

  1. In Nederland heeft een op de negen mensen een vorm van reuma. Elke dag komen daar zo’n zevenhonderd mensen bij.
  2. De meestvoorkomende vorm is artrose, ook wel gewrichtsslijtage.
  3. Reuma kun je op elke leeftijd krijgen. De grootste groep patiënten is veertig tot vijftig jaar.
  4. Reumatische aandoeningen zijn niet te genezen. Wel helpen medicijnen ontstekingen te remmen en pijn te verminderen.
    Bron: Reuma Nederland.

Dit artikel komt uit de Digitale Editie van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.

Tara BeckRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden