null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bij veel mensen met afweerproblemen werkt een vaccinatie niet goed

Steeds meer mensen in Nederland zijn gevaccineerd. En die stijgende vaccinatiegraad zou voor ons voor een groot deel dé uitweg moeten zijn uit de pandemie. Toch zijn er ook mensen met afweerproblemen, waardoor een vaccinatie helemaal niet goed werkt. En dat terwijl zij vaak wel een hoger risico hebben om ernstiger ziek te worden van het coronavirus. We leggen je uit wat je hierover moet weten. 

In Nederland zijn er ongeveer een half miljoen mensen met een immuunsysteem dat niet optimaal werkt, waardoor een vaccinatie minder goed beschermt.

Een vaccinatie werkt niet goed bij afweerproblemen

Bij mensen met afweerproblemen blijkt dat een vaccinatie vaak niet goed werkt. Het grootste deel van deze mensen heeft een verminderde afweer, vanwege afweeronderdrukkende medicatie. Dit soort medicijnen maken je immuunsysteem namelijk minder actief. En dat immuunsysteem heb je juist nodig om je te beschermen tegen virussen, zoals het coronavirus. Afweeronderdrukkende medicijnen worden onder andere gebruikt door mensen met een donororgaan, om te voorkomen dat je lichaam het orgaan na een transplantatie probeert af te stoten. Daarnaast kunnen mensen met een auto-immuunziekte dit soort medicatie krijgen, omdat het immuunsysteem in dat geval ten onrechte onderdelen van het eigen lichaam probeert aan te vallen.

Uit een recent Nederlands onderzoek blijkt dat van de 105 patiënten met een donorlong slechts 13 voldoende antistoffen aanmaakten na hun vaccinatie. Bij de ruim 3.000 patiënten met een donornier bleek dat bijna 40 procent genoeg antistoffen had na de prik. Dat terwijl gezonde mensen bijna altijd voldoende antistoffen aanmaken, om je lichaam goed te beschermen als je in aanraking komt met het coronavirus.

Ernstiger verloop van de ziekte

Dat een vaccinatie niet goed werkt bij veel mensen met afweerproblemen is extra risicovol, omdat deze groep juist vatbaarder is voor een ernstig verloop van de ziekte. Zo zijn er van de 47 mensen met een donorlong die het coronavirus kregen, zeven overleden. En ook bij mensen met een donornier is de kans op een ziekenhuisopname of zelfs sterfte verhoogd. Daarnaast vertelde De Nierstichting eerder al aan NU.nl dat patiënten zich veel zorgen maken, juist sinds ze gevaccineerd zijn. Dat komt omdat andere mensen daardoor minder goed beseffen dat zij nog steeds ernstiger risico lopen.

Lees ook: Honderdduizenden extra griepprikken besteld: waarom die juist ook na coronavaccin belangrijk blijven

Niet alle patiënten hebben een verminderde afweer

Naast donorpatiënten wordt er nog onderzoek gedaan naar andere groepen met een minder goed werkend immuunsysteem, zoals mensen met bloedkanker, mensen met HIV, nierdialysepatiënten en mensen met het syndroom van Down. Tot nu toe lijken vaccinaties wel goed te werken bij nierdialysepatiënten. Het hoeft dus niet te betekenen dat iedereen die een verminderde afweer heeft of afweeronderdrukkende medicatie slikt, niet voldoende antistoffen aanmaakt. Het effect van een vaccinatie hangt onder andere af van de aandoening waardoor er afweerproblemen zijn en het soort medicatie dat iemand slikt.

Derde of vierde prik voor voldoende antistoffen

Op dit moment wordt ook nog onderzocht of het verschil maakt als je een derde of zelfs een vierde vaccinatie zou krijgen. Uit een Canadees onderzoek blijkt wel al dat bij een deel van de mensen met een donornier die bij de eerste en tweede prik niet genoeg antistoffen aanmaakte, dit na de derde prik wel doet. Ook wordt er nog onderzoek gedaan naar het toedienen van anistoffen die mensen niet zelf hebben aangemaakt. Ook dit kan mogelijk de risico’s voor mensen met afweerproblemen verkleinen.

Bron | NU.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 37 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: de tussengarderobe voor de nazomer, de favoriete guilty pleasures van lezeressen, de leukste adresjes in Lissabon, Judith (51) wordt langzaam blind en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden