null Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

Bij déze symptomen is het tijd voor een bezoekje aan de oogarts

Streamingdiensten vliegen je tegenwoordig om de oren. En dat niet alleen, je pakt om de haverklap je telefoon erbij om iets op te zoeken of even een appje te sturen. Tegenwoordig zitten we steeds vaker aan een scherm gekluisterd, wat niet al te best is voor je ogen. Vaak kom je er te laat achter dat ze erg achteruit zijn gegaan, omdat de meeste mensen ze niet zomaar laten nakijken.

Vandaag is het Wereld Zicht Dag, een mooi moment om wat liever te zijn voor je ogen.

'Zicht langzaam achteruit'

(Half)jaarlijks een bezoekje brengen aan de huisarts of de tandarts is heel normaal, maar een regelmatig bezoekje aan de oogarts komt niet vaak voor. Terwijl je ogen juist die aandacht ook nodig hebben. Wanneer je zicht achteruitgaat, denk je vaak aan staar, een aandoening die je kan verhelpen of verbeteren door een staaroperatie. Maar de oogaandoening maculadegeneratie kun je niet opereren. "Bij staar zie je geen vervormingen, maar gaat je zicht langzaam achteruit door een vertroebeling van de lens. Staar kan worden geopereerd. Maculadegeneratie helaas nog niet", zegt oogarts Suzanne Yzer.

Wat is maculadegeneratie

Maar wat is maculadegeneratie precies? "Dat is een beschadiging van het centrum van het netvlies, het belangrijkste deel van het oog en het deel waarmee je kijkt", geeft Suzanne aan. De macula is een gebiedje van een paar millimeter doorsnede in het midden van het netvlies en deze zorgt ervoor dat we kunnen lezen, autorijden of een gezicht kunnen herkennen. Bij de oogziekte maculadegeneratie is de macula aangetast. De macula werkt daardoor minder goed en het scherp zien wordt steeds lastiger. Het gezichtsvermogen bij maculadegeneratie gaat flink achteruit, maar het proces gaat meestal langzaam. "Als je een kromming in de deurpost ziet of een of meerdere knikken in andere dingen die in het echt recht zijn, zoals lantaarnpalen of stoepranden, kan het zijn dat het maculadegeneratie is."

Lees ook: Zó voorkom je vermoeide ogen door teveel schermtijd

Klachten rond vijftigste levensjaar

"Het komt in westerse landen veel voor, vooral vanaf een jaar of vijftig. Vandaar dat artsen over 'leeftijdgebonden maculadegeneratie' spreken. Ongeveer vijfendertig procent van de 75-plussers heeft een vorm van maculadegeneratie", gaat de oogarts verder. In de groep 55- tot 64-jarigen heeft ongeveer veertien procent maculadegeneratie. En tussen 65 tot 75 jaar ligt het percentage op ongeveer twintig procent.

Maar wat zijn dan de symptomen? "Kromme lijnen die niet verdwijnen als je knippert, kunnen op maculadegeneratie duiden. Soms zie je ook een vlek in het midden van je beeld. Als je schuin kijkt, zie je bijvoorbeeld een propje op de grond liggen, maar als je er recht naar kijkt om het op te rapen, zie je het ineens niet meer." Als je hier niets aan laat doen, dan kan het zelfs gebeuren dat je je zicht helemaal verliest. "Hoe eerder je erbij bent, hoe minder schade er is ontstaan en hoe meer kans op herstel. Niks doen leidt tot blindheid."

Lees ook: Dit zijn de symptomen van slecht zicht en zó vaak zou je daarom je ogen moeten laten controleren

Zo heb je minder kans op maculadegeneratie

  • Genoeg bewegen: een paar keer per week een wandeling van dertig minuten verlaagt het risico.
  • Eet vooral veel groene groenten: die zijn rijk aan luteïne en zeaxanthine, mineralen die als voeding voor de ogen dienen. Vooral boerenkool en spinazie barsten ervan.
  • Stop met roken: mensen die meer dan één pakje per dag roken hebben vijf keer meer kans op maculadegeneratie. Door roken worden de zogenaamde antioxidanten in het lichaam afgebroken en die beschermen juist het netvlies.
  • Verminder het gebruik van alcohol en verzadigde vetten: dit zijn ook hoge risicofactoren.

Bron | Nu, Oogfonds

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 44 ligt nu in de winkels! Met deze week een groot en openhartig interview met schrijfster Annejet van der Zijl, 5 x de tosti op chic, alles over de juiste houding om klachten te voorkomen, een grote wintertuin gids, tips om je innerlijke slons na anderhalf jaar thuiswerken te omarmen, de laatste herfsttrends en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Inge DalGetty Images/Maskot

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden