Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bij deze aandoeningen stellen artsen vaak een verkeerde diagnose

Een huisarts moet vaak in korte tijd een afweging maken in het klachtenpatroon van een patiënt. Dan kan het gebeuren dat een verkeerde diagnose wordt gesteld. Er zijn namelijk een aantal aandoeningen die, wat betreft de symptomen, veel op elkaar lijken.

Ga je naar de huisarts, dan is het belangrijk om een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van je gezondheidsklachten te geven.

Verkeerde diagnose

Zo kan hij beter een juiste diagnose stellen en behandeling voorschrijven. Bij sommige ziektes bestaat er echter een grote kans dat een arts de verkeerde conclusies trekt. Twijfel je aan de diagnose van de arts? Bekijk dan hieronder bij welke aandoeningen de meeste fouten worden gemaakt.

Hartklachten (bij vrouwen)

Bij een hartaandoening denken veel vrouwen dit te herkennen aan een drukkend gevoel op de borst, uitstralende pijn naar de armen en zweetaanvallen. Deze symptomen komen echter voornamelijk bij mannen voor. Vrouwen herkennen hartklachten aan vermoeidheid, kortademigheid, plotselinge duizelingen, zwakke maag en hartkloppingen. Maar zij linken deze klachten vaak aan stress en hormonale veranderingen, zoals de overgang. Hierdoor zijn ze zich vaak niet bewust van de ernst van de aandoening. Onderzoek wijst bovendien uit dat vrouwen minder vaak op hartklachten worden onderzocht, minder medicijnen krijgen en minder vaak aan vaatziekten worden geopereerd dan mannen.

Lees ook

Symptomen van een hartaanval zijn bij vrouwen vaak anders, zou jij ze herkennen?

TIA

Bij een TIA wordt ook regelmatig een verkeerde diagnose gesteld. De aandoening wordt vaak verward met migraine. Bij 14 procent van de mensen (van onder de 45 jaar) die een TIA kregen, werd de diagnose verkeerd gesteld, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Dit heeft te maken met het feit dat patiënten bij beide aandoeningen vlekken kunnen zien en er hoofdpijn optreedt. Bij een TIA gaan deze symptomen vaak gepaard met verlammingsverschijnselen in het gezicht en ledematen. Ook verwardheid en het praten met een dubbele tong zijn duidelijke symptomen van een TIA. Patiënten vergeten daarnaast bepaalde klachten te melden, waardoor een TIA makkelijk verward wordt met een andere, minder ernstige aandoening.

Kaakgewrichtsklachten

Ook kaakgewrichtsklachten worden vaak verward met migraine. De symptomen bestaan beide uit hoofdpijn, oorsuizen en pijn in het gezicht. Door irritatie van het kaakgewricht ontstaat er een spierreactie, waarbij de spiergroepen van de kaak aanspannen. Dit kan een gespannen gevoel veroorzaken. De patiënt krijgt daardoor last van pijn in de nek, tanden en rug. Mensen gaan met deze symptomen vaak naar de huisarts, terwijl ze beter een bezoekje aan de tandarts of kaakfysiotherapeut kunnen brengen.

Lees ook

Met déze klacht komen Nederlandse vrouwen het vaakst bij de huisarts

Malaria

De meeste mensen die naar een land gaan waar de Malaria-mug actief is, zijn zich bewust van de symptomen die een steek kan veroorzaken. De eerste verschijnselen van malaria openbaren zich meestal binnen tien dagen tot vier weken na de infectie. Koorts, zweten, vermoeidheid, hoesten, misselijkheid, braken, diarree en spier- en gewrichtsklachten behoren tot de symptomen. In een enkel geval ontstaan de klachten pas een jaar - of zelfs twee jaar - nadat de infectie heeft plaatsgevonden. De link met de betreffende reis wordt dan al niet meer gelegd. Blijft malaria onbehandeld? Dan kan dit leiden tot verwardheid, orgaanfalen, coma en zelfs de dood. Vraag je bij bovengenoemde symptomen dus altijd af of je in de afgelopen jaren in een risicogebied bent geweest.

Bron | DokterDokter

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden