Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Feit of fabel: zo (on)gezond zijn biergistpillen

biergistpillen-gezond.jpg

Van vermoeidheidsklachten en diabetes tot puistjes: biergistpillen zouden een huis-tuin-en-keuken wondermiddeltje moeten zijn. Het zou er zelfs voor zorgen dat je niet door muggen wordt gestoken. Maar kloppen al die voordelen wel? We leggen het je uit hoe gezond biergistpillen echt zijn.

En zitten er ook nadelen verbonden aan biergistpillen? 

Wat zijn biergistpillen?

Biergist wordt ook wel bakkersgist, brouwersgist of wijngist genoemd. Dit is gist dat onder andere gebruikt wordt voor het fermenteren van koolhydraten, zoals bij het brouwen van bier of het laten rijzen van brood. Biergist was vroeger slechts een bijproduct bij het brouwen van bier. Na de filtratie blijven gistcellen achter. Wanneer deze gedroogd en samengeperst worden, krijg je biergist. Tegenwoordig is dit biergist meer dan alleen een bijproduct en is het ook te koop als supplement, poeder en als biergistpillen. Daarnaast wordt biergist tegenwoordig zelfs gekweekt.

Zijn biergistpillen echt gezond? 

Er bestaan veel gezondheidsclaims over biergistpillen. Het zou onder andere helpen tegen vermoeidheid, acne en goed zijn voor je bloedsuikerspiegel. Maar klopt dat wel? Volgens de Consumentenbond is hier geen wetenschappelijk bewijs voor. Wel zit er veel vitamine B in biergistpillen, wat op zich gezond is. Maar om hoeveel vitamine B het per potje supplementen precies gaat, dat is vaak niet duidelijk. Naast vitamine B zit er ook veel chroom in biergistpillen. Volgens de Consumentenbond mag er bij producten met dit soort stoffen op de verpakking staan dat het bij de volgende dingen helpt:

  • Verzorging van de huid van binnenuit
  • Ondersteuning van de normale werking van het zenuwstelsel
  • Ondersteuning van de energiestofwisseling

Wanneer deze claims op de verpakking staan, moet er ook vermeld worden hoeveel chroom en vitaminen er dan precies in de pillen, supplementen of poeder zit. 

Bloedsuikerspiegel

Er wordt vaak beweerd dat biergistpillen goed zijn voor een gezonde bloedsuikerspiegel. Dat zou vooral komen door chroom. Volgens het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid (IVG) is het wetenschappelijk bewezen dat chroom helpt om het bloedsuikergehalte normaal te houden. Chroom speelt daarmee ook een rol bij de werking van het hormoon insuline. Dit hormoon zet suiker om in zetmeel. Bij diabetes type 2 krijgt je lichaam te weinig of geen insuline. Daarom kan chroom een handje helpen. Raadpleeg wel altijd een deskundige voordat je biergistpillen met meer dan 200 microgram chroom slikt. 

Lees ook: Kun je door gezonde voeding diabetes type 2 vermijden?

Werkt het tegen acne? 

Of biergistpillen echt helpen tegen acne, daar is ook geen wetenschappelijk bewijs voor. Wel zijn er B-vitamine waarvan is aangetoond dat ze een gunstig effect hebben op je huid. Dit zijn vitamine B2, B3 en B8. Wanneer deze vitamines in de biergistpillen zitten, dan mag er op de verpakking ‘bijdragen aan de instandhouding van een normale huid’ vermeld staan. Of je acne daarmee echt verdwijnt, dat blijft nog maar de vraag. 

Stress en vermoeidheid

Biergistpillen zouden ook goed zijn tegen vermoeidheid en stress. Het klopt dat B-vitamines de energieproductie van je lichaam ondersteunen, waardoor je vermoeidheid inderdaad kan verminderen. Volgens het IVG kan een vitamine B-complex ook als aanvulling op voeding worden ingezet bij inspanning en stress. Biergist kan daarmee inderdaad helpen, doordat het van nature B-vitamines bevat. Echter is het bij biergistpillen, poeder en supplementen niet altijd duidelijk om hoeveel van deze vitamines het precies gaat. Het verschilt dus per merk in hoeverre je hier het effect van kunt ervaren. 

Houdt biergist de muggen op afstand?

Er wordt weleens beweerd dat door biergist je lichaamsgeur verandert, en dat muggen niet van die biergistaroma houden. Ook hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. Biergist heeft wel een opvallende smaak en geur, waardoor het zou kunnen dat je lichaamsgeur inderdaad verandert. Maar of de muggen dat wel of geen fijne geur vinden, dat is niet duidelijk. 

Nadelen van biergistpillen 

Niet alle gezondheidsclaims van biergistpillen kunnen wetenschappelijk onderbouwd worden, maar echt kwaad kan het ook niet. Toch moet je in bepaalde situaties wel opletten. Als je vaak vaginale schimmelinfecties hebt, kun je deze supplementen beter laten staan. En ook als je calcium slikt, worden biergistpillen vaak afgeraden. Je kunt altijd eerst met de huisarts overleggen of biergistpillen voor jou veilig te gebruiken zijn. 

Bron | Consumentenbond, Ze.nl, Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid
Beeld | Getty Images

Ook interessant