Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bieden twee mondkapjes over elkaar meer bescherming dan een enkele?

Veel

Amerikanen kiezen ervoor om niet één, maar twee mondkapjes te dragen. Niet

alleen bezorgde burgers kiezen daarvoor, maar bijvoorbeeld ook president Joe

Biden werd gezien met zo’n dubbel mondkapje. Biedt dat nu echt meer bescherming

dan een enkele?

Volgens de Amerikaanse immunoloog en corona-adviseur dr. Fauci is het dragen van een dubbel mondkapje – twee over elkaar dus – beter ter bescherming tegen het virus. Maar andere experts zijn daar nog niet van overtuigd.

Dubbel mondkapje ‘niet nodig’

Viroloog Marc Van Ranst merkte de trend in Amerika ook op, maar raadt het dragen van twee mondkapjes over elkaar - het zogenoemde double masking - niet aan. “Het zal wel kloppen dat twee mondmaskers bovenop elkaar je omgeving net iets beter beschermen”, zegt hij tegen Het Laatste Nieuws.

“De kans dat jouw besmettelijke aerosolen dan in de vezels van je masker blijven hangen, is wellicht groter.” Maar dat betekent niet dat het nodig is, zegt de expert. Zeker een chirurgisch masker biedt volgens hem voldoende bescherming. “Om dat meer ‘modieus’ te maken, kun je er gerust een stoffen mondmasker bovenop dragen. Maar het is zeker geen vereiste.”

Lees ook:

Dit moet je weten over het omdoen, dragen en wassen van een (zelfgemaakt) mondkapje

‘Niet zinnig’

Ook Nederlandse experts denken dat het niet essentieel is. "Het dragen van twee mondmaskers over elkaar lijkt mij niet zinnig", zegt professor Medische Technologie Ruud Verdaasdonk van de Universiteit Twente tegen EditieNL. "Als je ademt, blaas je lucht uit; er moet een halve liter lucht weg. De lucht verdwijnt op de plekken waar de minste weerstand is, bijvoorbeeld de zijkanten van het mondkapje." En als je dan twee mondkapjes over elkaar draagt, komt die lucht er op die plekken alleen maar sterker uit. En dat is wel het laatste waar we op zitten te wachten nu, zegt de expert.

Claustrofobisch

Ook microbioloog en hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss denkt dat een dubbel mondkapje eigenlijk geen zin heeft. "Als je een goed mondmasker draagt, hoef je er niet nog een tweede overheen te dragen”, zegt hij tegen EditieNL. Hij merkt op dat het er alleen maar voor zorgt dat het ademen moeilijker wordt, omdat het mondmasker dichter tegen de mond aan wordt gedrukt.

De Belgische viroloog Van Ranst is het daarmee eens. Ook zegt hij dat het praten met twee mondkapjes niet te verstaan is én je er een claustrofobisch gevoel van kunt krijgen. “Dat maakt de kans dat je je mondkapje even zal willen afzetten groter en dát is gevaarlijk”, vertelt hij Het Laatste Nieuws. In plaats van een dubbel mondkapje zou iedereen volgens Voss een medisch mondkapje moeten maken. Die zijn volgens hem het meest effectief.

Bron | RTL Nieuws, Het Laatste Nieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 07 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: snel meer energie met de ultieme gezondheidstips van fitte vrouwen als Ellie Lust, zo reken je af met schulden, gesprekken tussen oma en kleinkind, de leukste podcasts en nog véél meer.Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden