Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Een bezoek aan de sauna is net zo ‘vermoeiend’ als sporten

female-legs-in-sauna.jpg

Ga jij na een work-out soms even door naar de sauna om lekker te ontspannen? Dat kun je misschien beter niet doen: zo’n bezoekje is net zo vermoeiend voor je lichaam als het sporten van daarvoor.

Er werd lange tijd gedacht dat onze bloeddruk omlaag gaat in de sauna, omdat de bloedvaten verwijden door de hitte. Het tegenovergestelde is echter waar: je bloeddruk gaat juist omhoog, net als je hartslag. Hierdoor komt een stoomsessie overeen met een korte work-out, ontdekten onderzoekers van de Martin Luther Universiteit in het Duitse Halle-Wittenberg.

Zwaar voor het lichaam

Er deden negentien deelnemers mee aan het onderzoek. De ene dag deden ze een korte sportsessie op de fiets in de sportschool, de andere gingen ze 25 minuten lang naar de sauna. Op beide plekken werden hun bloeddruk en hartslag gemeten. En, heel verrassend, in beide gevallen stegen die evenveel. De sauna is dus net zo zwaar voor het lichaam als een korte, intensieve work-out. Na afloop van het saunabezoek daalden de bloeddruk en hartslag overigens tot een lager niveau dan ervoor. Toch gunstig voor de bloeddruk dus? Volgens de wetenschappers kan het juist mogelijk gevaarlijk zijn voor mensen die al een lage bloeddruk hebben.

Gewicht verliezen

Als de sauna dezelfde uitwerking heeft op de hartslag en bloeddruk, heeft zo’n bezoekje dan ook dezelfde positieve effecten op het lichaam als een work-out? Helaas gaat dat ook weer niet op: het zweten is gezond, maar je valt er niet van af. Het effect is zo minimaal omdat je je spieren niet gebruikt. Het enige gewicht dat je er verliest, is het vocht in je lichaam. Maar het is verstandig dat daarna ook meteen weer aan te vullen om niet uitgedroogd te raken. Dus ja, een saunabezoekje is voor de meeste mensen gezond en lekker. Maar je kunt je sportschoolabonnement niet zomaar vervangen door een abonnement op de plaatselijke spa. En om bij te komen na intensieve inspanning is het niet de meest geschikte plek. Goed om te weten, toch?

Bron | sciencedaily.com
Beeld | iStock

Meer lezen:
Zo vaak moet je eigenlijk naar de sauna om écht profijt te hebben

Ook interessant