Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Steeds meer bewijs dat coronavaccinaties ook besmettingen voorkomen

steeds-meer-bewijs-dat-coronavaccinaties-ook-besmettingen-voorkomen.jpg

De vaccinaties tegen het coronavirus zijn effectief in het voorkomen dat je covid-19 oploopt en zorgen er in bijna alle gevallen voor dat je geen ernstige symptomen krijgt. Hoe effectief ze zijn bij het voorkomen dat jij anderen besmet met het virus, is nog niet helemaal duidelijk.

Maar er is voorzichtig goed nieuws: er is steeds meer bewijs dat de coronavaccinaties óók besmettingen voorkomen.

Geen duidelijkheid

Rijksoverheid schrijft op de website dat de kans groot is dat je niet of aanzienlijk minder ziek wordt als je na de vaccinatie in aanraking komt met het coronavirus. Maar of de coronavaccinaties ook besmettingen kan voorkomen, is volgens de Nederlandse overheid nog niet bekend. Of je nu een prik gehad heb of niet: tot nu toe gelden dezelfde regels voor iedereen. Maar diverse onderzoeken in landen waar al veel prikken gegeven zijn, lijken te suggereren dat de coronaprik wel degelijk de kans op verspreiding verkleint.

Steeds meer bewijzen

In het Verenigd Koninkrijk, waar ruim de helft van de volwassenen ten minste één van de coronavaccinaties heeft gehad, wordt veel onderzoek gedaan naar het effect op de besmettingen. Uit een studie onder 40.000 gevaccineerde zorgmedewerkers blijkt bijvoorbeeld dat het risico op besmetting met 70 procent afnam na één prik met het middel van Pfizer, en na twee vaccinaties zelfs met 85 procent. Ook in Schotse verzorgingshuizen, waar het personeel gevaccineerd was met AstraZeneca of Pfizer, werden aanzienlijk minder besmettingen gezien dan in vergelijkbare woonlocaties waar de medewerkers nog geen coronavaccinaties gekregen hadden.

Amerikaanse studie

Uit een Amerikaanse studie blijkt ook dat gevaccineerden niet alleen zelf veel minder vaak ziek worden, maar ook dat ze het virus nauwelijks nog kunnen overdragen. Het onderzoek werd uitgevoerd door het CDC, de Amerikaanse tegenhanger van het RIVM. In een periode van ruim drie maanden werden in 3950 zorgmedewerkers in zes verschillende staten gevolgd, die waren ingeënt met de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Dagelijks namen zij bij zichzelf een coronatest af. Daaruit bleek dat mensen die beide prikken gehad hebben na twee weken 90 procent minder kans hebben om het virus over te draken. Wanneer iemand één van de twee coronavaccinaties heeft gehad, is de kans op besmettingen van anderen 80 procent lager.

89,4 procent

In februari bleek ook al uit twee studies in Israël dat de kans op besmettingen aanzienlijk afneemt na de coronavaccinaties. Het virus zou bij ingeënte mensen zonder symptomen 89,4 procent minder overdraagbaar zijn. Bij mensen die ondanks het Pfizer-vaccin wel coronasymptomen hebben, is de afname in besmettingen zelfs nog hoger. De kans dat zij het overdragen zou 93,7 procent lager zijn dan wanneer iemand geen prik heeft gehad.

Oorzaken afname besmettingen na coronavaccinaties

Er is een ‘simpele’ verklaring voor waarom je het coronavirus minder snel zult verspreiden als je gevaccineerd bent: als je zelf het virus niet krijgt, kun je anderen ook niet besmetten. Daarnaast zijn de meeste mensen die ondanks de vaccinatie het virus wel oplopen vaak asymptomatisch. Dat betekent dat zij dus geen duidelijke klachten hebben die wijzen op een coronabesmetting.  En we weten inmiddels dat mensen die asymptomatisch zijn het virus veel minder snel doorgeven.

Dat, in combinatie met de afname in het totale aantal besmettingen door de coronavaccinaties, zou er dus voor zorgen dat het aantal besmettingen flink afneemt als een groot aantal mensen een prik gehad hebt. In landen waar al veel gevaccineerd is, is al een aanzienlijke daling te zien.

Bron | BBC, GGD Midden Nederland, NOS
Beeld | Getty Images

Ook interessant