null Beeld

Bewezen: vroege vogels hebben minder kans op een depressie

Ben jij altijd het liefst zo vroeg mogelijk uit de veren? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Vrouwen die vroeg opstaan hebben minder kans op een depressie, zo blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van Colorado en Brigham Women’s Hospital in Boston.

De mate waarin je wordt blootgesteld aan daglicht, zou een grote invloed hebben op je geestelijke gezondheid.

Verpleegsters

Voor het onderzoek werden ruim 32.000 verpleegsters met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar onderzocht. Over een periode van vier jaar werd er gekeken naar hun slaappatroon, hun lichaamsgewicht, hoe vaak ze sporten én de aanwezigheid van chronische ziekten.

Minder kans op depressie

Aan het eind van de studie deden de onderzoekers een opvallende ontdekking. De vrouwen die zich tijdens het onderzoek hadden bestempeld als ‘vroege vogel’ hadden 12 tot 27 procent minder kans om depressief te worden dan vrouwen die zichzelf hadden omschreven als avondmens.

Lees ook: zo herken je de signalen van een depressie

Blootstelling aan daglicht

De reden? Uitslapers worden minder vaak blootgesteld aan daglicht dan mensen die vroeg opstaan. Ook blijken nachtbrakers minder vaak getrouwd te zijn, roken ze vaker én hebben ze over het algemeen een slechter slaappatroon dan ochtendmensen. Al deze factoren zouden de kans op een depressie verhogen.

Bron | Journal of Psychiatric Research

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden