null Beeld

Bewezen: thee drinken zorgt voor een gezond en gelukkig leven

Theeleuten opgelet, want we hebben goed nieuws. Het blijkt namelijk dat een warme kop dampende thee niet alleen lekker is, maar ook nog eens hartstikke gezond. Thee drinken zorgt namelijk voor een langer én gelukkiger leven.

Dat wijst een studie van de Chinese Academy of Medical Sciences uit.

Chinees onderzoek

Wetenschappers van de Chinese universiteit deden een grootschalig onderzoek naar de mogelijke gezondheidsvoordelen van thee. Hiervoor werkten ze met 100.000 Chinese participanten, die zeven jaar lang gevolgd werden. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld: één groep die minstens drie keer per week thee dronk, en één groep die nauwelijks tot nooit thee dronk.

Langer leven

De Chinezen zweerden al bij hun dagelijkse kopje thee, maar dit onderzoek bevestigt de voordelen van hun dagelijkse theeritueel. De theedrinkers bleken maar liefst vijftien maanden langer te leven dan de deelnemers die thee afzworen. Maar er kwamen meer verrassende cijfers uit het onderzoek.

Waarom thee gezond is

Want thee drinken geeft je volgens dit onderzoek 20 procent minder kans op een beroerte, en 22 procent minder kans op een beroerte met een dodelijke afloop. Het warme drankje zou de kans op vroegtijdig overlijden ook nog eens met 15 procent verlagen. Dit geldt echter alleen van thee getrokken van een theeplant.

Positieve impact op gezondheid

Loes Neven, voedingsexpert bij het Vlaams Instituut Gezond Leven, bevestigt de voordelen van theedrinken aan Het Laatste Nieuws. “De Nederlandse gezondheidsraad heeft zich gebaseerd op rct-studies, oftewel experimenten waarbij men proefpersonen bewust wel of géén thee liet drinken. Zij merkten op dat groene en zwarte thee een positieve impact had op de bloeddruk en het cholesterolniveau.”

Voordelen van groene thee

Volgens verschillende onderzoeken zou vooral groene thee ontzettend goed voor je zijn vanwege de vele antioxidanten. Er zijn meerdere studies die aantonen dat het regelmatig drinken van groene thee de kans op borstkanker verkleint, en ook de kans op maag- en darmkanker zou door de zogenaamde polyfenolen afnemen. Wel waarschuwen experts dat enkel heel veel thee drinken niet garant staat voor een goede gezondheid: een gevarieerd dieet met veel groente en fruit blijft het belangrijkst.

Bron | Het Laatste Nieuws, Science daily

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel hier.

null Beeld

Margriet 40 ligt nu in de winkel! Met deze week: hoe verder na ontrouw, een slank weekmenu, tips om je thuiswerkplek te verbeteren en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Anne-Flore Muller

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden