null Beeld

Bewezen: te veel sporten maakt ongelukkiger

Bewegen is goed voor je. Maar er zijn grenzen. Mensen die te veel sporten, hebben vaker een ‘slechte’ dag dan degenen die zich minder vaak in het zweet werken, blijkt uit onderzoek. Maar hoeveel is té veel?

Volgens wetenschappers van de Amerikaanse Yale University is negentig minuten per dag sporten eigenlijk te veel. Je kunt het beter houden bij dertig tot maximaal zestig minuten dagelijkse beweging.

Slechte dagen

De wetenschappers keken naar het bewegingspatroon van 1,2 miljoen Amerikanen tussen 2011 en 2015. Wat bleek? Mensen die niet aan sport deden, gaven aan 3,4 ‘slechte’ dagen per week te hebben. Mensen die wel geregeld sportief in actie kwamen, hadden maar twee van die ‘offdays’. En dat dan niet per week, maar per maand. Een aanzienlijk verschil van maar liefst 43 procent.

Mentale gezondheid

Maar let op: mensen die meer dan negentig minuten per dag aan sport deden, hadden dan weer drie offdays per maand. Een slechte dag meer dus dan degenen die dagelijks dertig tot zestig minuten sportten. Een uitkomst die niet overeenkomt met wat tot nu toe werd gedacht. “De theorie was: hoe meer je sport, hoe beter je mentale gezondheid wordt. Dat gaat niet meer op. Deze studie bewijst dat je geestelijke gesteldheid juist achteruit kan gaan van te veel beweging,’’ aldus onderzoeker dr. Adam Chekroud.

Welke sporten werken?

Fietsen en aerobics bleken de grootste positieve invloed te hebben op de mentale gezondheid van mensen, maar alle vormen van fysieke activiteit maken gelukkig(er). Dus ook tuinieren, schoonmaken of vrienden helpen verhuizen is bevorderlijk voor je geluksgevoel.

Bron | The Lancet

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden