Bewezen: plotselinge regen heeft daadwerkelijk invloed op je lichaam en humeur Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Bewezen: plotselinge regen heeft daadwerkelijk invloed op je lichaam en humeur

Daalt je humeur zodra het weer een plotselinge verandering doormaakt? Dat dit heus niet tussen je oren zit, bewijzen medici. Grote weerverschillen kunnen daadwerkelijk invloed hebben op je gezondheid: mentaal én fysiek.

Het fenomeen wordt ook wel weather whiplash genoemd.

Deze invloed heeft regen op je humeur en lichaam

Drie dagen vol zon, waarna de regen plotseling met bakken uit de hemel komt vallen. We kijken er in Nederland niet gek van op, maar vrolijk worden we er ook niet bepaald van. Hoewel we het slechte weer al regelmatig de schuld geven van die mood swings, wordt nu bewezen dat plotselinge neerslag ook daadwerkelijk de boosdoener is. Dat de meeste mensen een slecht humeur krijgen bij plotselinge regen betekent overigens niet dat het alleen met neerslag te maken heeft: ook wanneer de temperaturen opeens stijgen en de zon tevoorschijn komt, kun je een down gevoel ervaren.

Wheater whiplash

Een vermoeid gevoel, een slecht humeur, hoofdpijn en sneller geïrriteerd zijn: het zijn alle vier symptomen van het zogeheten wheater whiplash. Zo wordt het fenomeen waarbij onze gemoedstoestand kan wijzigen door een plotseling veranderende temperatuur genoemd. Volgens medisch adviseur van Simply Meds Online, Parvinder Sagoo, heeft dit een logische verklaring. Het heeft allemaal met de luchtvochtigheid te maken: deze is behoorlijk hoog wanneer het regent en kort daarvoor de zon heeft geschenen. Sagoo: “Als de zon ook heeft geschenen, kan dit snelle en scherpe niveau van verandering ons lichaam in de war brengen, waardoor we ons moe en lusteloos voelen.”

Hoofdpijn door regen

Ben je gevoelig voor hoofdpijn, dan zul je dit patroon ook herkennen. Die hoge luchtvochtigheid is namelijk een extra trigger voor hoofdpijn, en de grijze lucht draagt daar volgens Sagoo ook niet aan bij. De soort hoofdpijn die je dan ervaart wordt in de medische wereld ook wel barometrische druk-hoofdpijn genoemd, en worden veroorzaakt door een reactie van het brein op de weerswisselingen. Naast druk op de hersenen zijn duizeligheid, misselijkheid en het gevoel van moeten overgeven, en slecht tegen licht kunnen symptomen van deze soort hoofdpijn.

Omgaan met weather whiplash

Helaas hebben we weinig invloed op de weersverwachtingen, maar wie hoofdpijn voelt opkomen kan wel voorzorgsmaatregelen nemen, aldus de medisch adviseur. Genoeg water drinken is key, en ook het wegblijven van telefoon- en computerschermen kan de pijn verlichten. Wanneer de hoofdpijn toch doorzet, kan een hoofdmassage uitkomst bieden. En Sagoo’s advies dat op het eerste oog een beetje tegenstrijdig lijkt? “Probeer toch eens per dag naar buiten te gaan, eventueel met zonnebril op wanneer je lichtsensitiviteit ervaart.”

Bron | Stylist

Leonie CollombonGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden