null Beeld

Bewezen: mensen die aan het water wonen zijn gezonder en gelukkiger

Misschien woon je aan het water of ben je gewoon heel erg graag in de buurt van het water: het geeft je hoe dan ook een fijn gevoel. Maar hoe komt dat eigenlijk? Britse wetenschappers zochten dit uit. En wat blijkt? Mensen die aan het water wonen zijn gezonder en gelukkiger.

Women's Health zet vijf wetenschappelijke voordelen op een rij die grote voordelen hebben voor lichaam en geest.

1. Het verlaagt je hartslag en bloeddruk

Deelnemers die meededen aan het experiment kregen drie typen aquaria te zien. Deze bevatten water, vissen en onderwaterleven. Bij het zien van het aquarium met alleen wat water verlaagde de hartslag en bloeddruk al van de deelnemers. Het zicht op alleen water gaf al een relaxed gevoel.

2. Belangrijk voor het klimaat

En hoe meer flora en fauna in het aquarium zaten, hoe lager de bloeddruk en hartslag van de deelnemers werd gemeten. Ze bleven daarnaast langer kijken: des te meer reden om zuinig te zijn op alle wateren in de wereld. Het schoonhouden van het onderwaterleven is dus niet alleen belangrijk voor het klimaat, maar ook voor je eigen lichaam en geest.

Lees ook

De tiny house-trend: 5x waarom klein wonen zo leuk is

3. Je slaapt beter

Door naar stromend water te luisteren kun je makkelijker in slaap te vallen. Uit onderzoek van de Northwestern University blijkt dat mensen die voor het slapengaan naar stromend water of regen luisterden, veel dieper hadden geslapen.

4. Het ontspant

Als je de kans hebt gegrepen om te ontsnappen aan de drukke wereld, zorgt het gevoel van het water voor minder prikkels. Door alleen al in de buurt van het water te zijn, krijg je een zeldzaam gevoel van eenzaamheid op een positieve manier. Niet voor niets zeggen mensen: ''ga even uitwaaien op het strand''. Dichtbij het water wonen geeft je namelijk een vredig gevoel.

5. Het vermindert stress

Uit allerlei wetenschappelijke experimenten blijkt dat mensen minder stress ervaren bij het zien van natuur. Dit zou zelfs al werken als je een mooie natuurfoto ziet. En hoe meer water op de foto’s te zien is, hoe lager de stress werd gemeten.

Conclusie: als je niet aan het water woont, zoek dan geregeld het water op. De zee, een meer, de singel of een gracht midden in de stad: volgens professor en marine bioloog Nichols maakt het voor de gezondheidsvoordelen niet uit of het water vanuit kunstmatige of natuurlijke oorsprong is ontstaan.

Bron | Women's Health

Beeld | iStock

Margriet 36 ligt in de winkel! Met daarin de uitslag van de grote Margriet-seksenquête (en smeuïge bekentenissen), een interview met Simone van der Vlugt en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden