null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Bewezen: kinderen die in het huishouden helpen zijn later succesvoller

Protesteren je kids ook hevig wanneer je ze vraagt of ze alsjeblieft een keer de tafel willen dekken of de vaatwasser willen uitruimen? Straks zullen ze je dankbaar zijn. Want kinderen die af en toe moeten meehelpen in het huishouden worden later succesvoller.

Probeer ze dus toch maar iets vaker te motiveren...

Minder initiatief

Het is natuurlijk best logisch. Kinderen die nooit iets hoeven doen in huis, zijn vaker gemakzuchtig en denken dat anderen alles wel voor hen oplossen. Maar het gaat nog verder dan dat, stelt de Amerikaanse opvoedingsexpert Julie Lythcott-Haims. Ze nemen namelijk ook minder initiatief, omdat ze op jonge leeftijd niet hebben geleerd hoe ze zich nuttig kunnen maken.

Belangrijke vaardigheden

Af en toe een klusje in huis doen is voor kinderen misschien niet leuk, maar het geeft ze een heleboel belangrijke vaardigheden. Zo leren ze zelfstandig werken én samenwerken, ze tonen meer empathie en begrijpen sneller dat werk deel uitmaakt van het leven. Kortom: allemaal eigenschappen die je als volwassene helpen succesvol te worden op professioneel gebied.

Zelfvertrouwen

Daarnaast heeft het doen van klusjes op jonge leeftijd een positief effect op de hersenen, volgens orthopedagoog Mariëlle Beckers. Het helpt bij de ontwikkeling van zaken als impulsbeheersing, concentratie, flexibiliteit en prioriteiten stellen. En ook niet onbelangrijk: kinderen die al jong hebben geleerd hoe ze bepaalde problemen in huis kunnen oplossen, hebben op latere leeftijd meer zelfvertrouwen. Je kinderen ‘aan het werk zetten’ levert je nu als ouder dan misschien wel even stress en ongeduld op, uiteindelijk zal je kind er de vruchten van plukken.

Meer lezen:

Opmerkelijk: het doen van huishoudelijke klusjes verhoogt levensverwachting

Kinderen aansporen

Alsjeblieft, een rijtje handige motivatietips. Omdat het soms best lastig is een (jong) kind enthousiast te maken.

  • Maak er een familiemoment van: gezellig samen afwassen met een muziekje erbij.
  • Maak er een routine van: leer je kinderen van jongs af aan bepaalde routineklusjes te doen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat ze elke dag hun vuile was in de wasmand stoppen. Kies een moment waarop je dit samen doet: zo zal het ook als ze ouder worden een gewoonte blijven.
  • Maak het niet te moeilijk: kleine kinderen kunnen niet zo goed verschillende stappen volgen. Deel daarom ‘lastige’ taken op in simpele onderdelen, leg alles goed uit en heb geduld. Het helpt ook om het visueel te maken. Maak bijvoorbeeld geen takenlijstje op het prikbord, maar hang afbeeldingen op van de afwas, de hond uitlaten, etc..
  • Vergeet niet te belonen, maar maak het ook niet te gek. Het helpt om met een puntensysteem te werken. Voor elk klusje krijgen ze een aantal punten. Als ze genoeg punten hebben verzameld, mogen ze zelf een beloning kiezen. Iets later naar bed, een snoepje of iets anders.
  • Leg de nadruk op zelfstandigheid in plaats van alleen ‘Dankjewel’ of ‘Wat goed’ te zeggen wanneer je kind een klusje heeft afgerond. Leg uit waarom het zo fijn is dat ze dat hebben gedaan. Dan begrijpen ze ook waarom ze moeten helpen, wat op de lange termijn weer beter is voor hun ontwikkeling.

Bron | hln.be

Beeld | iStock

null Beeld

Kun je best nog een helpende hand in het huishouden gebruiken? Met deze Braun stoomgenerator is urenlang strijken verleden tijd. Bestel hem nu met 50 procent korting!

BESTEL HIER

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden