Roken, drinken, ongezond eten en weinig sporten: het zijn allemaal dingen die niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid. Toch is het nooit te laat om je levensstijl drastisch om te gooien. Je kunt de opgelopen schade aan je gezondheid namelijk vaak nog grotendeels herstellen.
Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat onlangs in het vakblad Circulation verscheen.
Gezonde levensstijl
Voor het onderzoek werd de hartconditie van 5.000 proefpersonen tussen de 18 en 30 jaar met elkaar vergeleken. Van alle proefpersonen voldeed 10 procent aan de 5 factoren van een gezonde levensstijl: ze rookten niet, dronken beperkt alcohol, bewogen voldoende, waren niet te zwaar én aten gezond.
Verbetering hartconditie
Twintig jaar later werden hart en bloedvaten van de proefpersonen opnieuw onder de loep genomen. Een kwart van hen had ten minste één aspect van zijn levensstijl verbeterd en dat wierp merkbaar vruchten af. Per gezonde aanpassing zagen de onderzoekers de hartconditie al toenemen. Zelfs als de proefpersoon op zijn 30ste al aanzienlijke schade had opgelopen, herstelde het hart nog grotendeels. Bij proefpersonen die ongezonder gingen leven, gebeurde het omgekeerde: ze kregen last van aderverkalking, een van de grootste veroorzakers van hart- en vaatziekten.
Geen vrijbrief
Toch is die uitkomst volgens de onderzoekers geen vrijbrief om tot op hogere leeftijd ongezond te leven. “Een gezonde levensstijl moet je onderhouden om van de voordelen te kunnen profiteren. Het is dan ook het beste om er zo vroeg mogelijk mee te beginnen.’’