Bewezen: grote geheimen bewaren is slecht voor je gezondheid
Een klein leugentje om bestwil vertellen we allemaal wel eens, maar grote geheimen bewáren kun je beter uit de weg proberen te gaan. Helemaal nu door onderzoekers bewezen is dat dit een enorme impact kan hebben op je gezondheid.
Vooral grote geheimen die schaamte of schuldgevoelens kunnen oproepen, blijken veel invloed te hebben op je lichamelijke gezondheid.
Grote en impactvolle geheimen
Met het bewaren van grote geheimen bedoelen we geen leugentjes om bestwil. Het gaat dus niet om dat je zei dat je te laat was omdat er file was, terwijl je stiekem te lang in bed was blijven liggen. De geheimen die in dit onderzoek besproken worden zijn veel grotere en vaak traumatische geheimen. Bijvoorbeeld mishandeling, een verslaafd familielid of een problematische scheiding van je ouders. Dingen waarvan gezegd werd dat je ze niet door mocht vertellen, en waarvan je dat door angst, schaamte of een schuldgevoel ook niet gedaan hebt.
Fysieke lichamelijke klachten
Psycholoog en professor James Pennebaker onderzocht de invloed van zulke grote geheimen op onze gezondheid. Vooral de fysieke klachten waren volgens andere specialisten verbazingwekkend. Mensen die níet praten over grote geheimen en traumatische ervaringen, kunnen daar namelijk flink wat gezondheidsklachten van krijgen. Denk dan bijvoorbeeld aan hoofdpijn, hoge bloeddruk, aften en de griep. Ze zouden volgens Pennebaker zelfs meer kans hebben op kanker, al kwam die conclusie niet uit andere aanvullende onderzoeken.
Lees ook:
Goed nieuws: huisdieren verminderen stress en eenzaamheid
Stress en druk
Veel mensen houden dit soort grote geheimen voor zich, omdat ze gevoelens hebben van schaamte, angst of schuld. Ook zijn ze bang dat vrienden of familie boos zullen worden, of relaties beschadigd worden. De oorzaak of inhoud van het geheim maakte volgens Pennebaker niet uit; ook hoe lang iemand er mee worstelde niet. Volgens zijn onderzoek is de stress en druk van het idee dat iemand zulke grote geheimen moet bewaren, genoeg om niet alleen mentaal maar ook fysiek voor klachten te zorgen.
Praat over je geheim
Is dit herkenbaar voor jou? Dan heeft Pennebaker wel een advies: praat over die grote geheimen en vervelende ervaringen, hoe moeilijk dat ook is. Het maakt niet uit hoe lang geleden je iets hebt meegemaakt en hoe groot of klein het geheim of trauma is; als je er mee zit, kun je er beter over praten. Als je merkt dat je onverklaarbare fysieke klachten hebt, kan het ook echt een oplossing zijn om te kijken naar je mentale gezondheid, zegt de specialist. Met wíe je praat maakt nog niet eens heel veel uit, zegt Pennebaker, zolang het maar iemand is die je vertrouwt. Op de langere termijn en bij grote, traumatische ervaringen kan het slim zijn om naar een therapeut of psycholoog te gaan, maar alleen aan een partner of goede vriend(in) vertellen wat je dwars zit is al een goede eerste stap.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Psychology Today
Beeld | iStock