Bewezen: goedkope wijn zorgt niet voor ergere kater
Weleens gehoord van ‘Chateau Migraine’? Die term verwijst naar de hoofdpijn die je zou krijgen na het drinken van goedkope wijn. Hoe minder je voor een fles wijn hebt betaald, hoe erger de kater. Dat is de algemene gedachte. Maar zit er ook een kern van waarheid in?
Volgens onderzoekers niet. Sterker nog: wijn die lang is gerijpt (en waar dus meestal een flink hoger prijskaartje aan hangt) zou juist voor een ergere kater zorgen. Zij zochten uit waarom.
Histamine als boosdoener
De wetenschappelijke conclusie: als je last hebt van een pijnlijk hoofd na het drinken van een wijntje, komt dit vaak door de reactie op histamine. Dat is een stofje dat ontstaat door de rijping van wijn. Hoe ouder de wijn, hoe meer van dit stofje er vrijkomt. De kans op een kater is dus groter bij een lang gerijpte (en duurdere) wijn dan bij een goedkope. Over de smaak hebben we het niet. Maar als het om hoofdpijn gaat, is goedkoop dus zeker geen duurkoop.
Bron | viva.nl
Foto | iStock
Ook interessant om te lezen