Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Bewezen: dit drankje verkleint de kans op hartproblemen

deze-thee-verlaagt-volgens-wetenschappers-de-bloeddruk.jpg

Ben je niet wakker te krijgen zonder een kop koffie? Goed zo! Twee tot vier bakken leut per dag verkleinen namelijk de kans op hartziekten. Nóg meer koffie lijkt zelfs goed voor je bloedsuikerspiegel!

Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat het drinken van twee tot vier koppen koffie per dag (ook décaf) het risico op hartziekten met tien procent verlaagt. Ook verkleint het de kans op een beroerte.

Goed voor je bloedsuikerspiegel

Maar dat is niet het enige. Koffie lijkt namelijk óók goed voor je bloedsuikerspiegel! Zo is er volgens de Gezondheidsraad sterk bewijs dat iemand die vijf koppen koffie per dag drinkt, dertig procent minder kans heeft om diabetes type 2 te krijgen dan iemand die helemaal geen koffie drinkt. Veel meer koffie wordt niet aanbevolen, vanwege de cafeïne die erin zit. Drink je décaf? Dan heeft het weinig zin om nóg meer koffie te drinken; het gezondheidsvoordeel houdt namelijk wel op na vijf kopjes.

Wel filterkoffie graag

Wel geldt het advies om vooral filterkoffie te drinken. Ongefilterde koffie bevat namelijk meer van het cholesterolverhogende stofje cafestol, wat de kans op een hartaanval of beroerte juist weer vergroot. Dus liever geen kookkoffie die is gezet met een percolator. Ook nespresso en andere ‘cupjeskoffie’ bevatten iets meer cafestol dan filterkoffie. Koffie van koffiepads en oploskoffie vallen onder gefilterde koffie. Van horecakoffie is het minder duidelijk. Vaak wordt deze met een metalen of nylon filter gezet, waardoor er toch meer cholesterolverhogende stofjes in drijven. Het Voedingscentrum adviseert hier niet meer dan twee of drie kopjes van te drinken.

Bron | Voedingscentrum, Gezondheidsraad
Foto | iStock

Ook interessant