null Beeld

Bewezen: acupunctuur helpt écht tegen migraine

Over acupunctuur wordt nog weleens lacherig gedaan: veel mensen zien het als iets ‘zweverigs’ en hebben niet veel vertrouwen in het effect ervan. Toch is er nu eindelijk bewijs voor iets dat acupuncturisten al jaren beweren, namelijk dat acupunctuur wel degelijk helpt bij migraine.

Dit blijkt uit een nieuwe studie die gepubliceerd werd in de gerenommeerde British Medical Journal.

Onderzoek

Voor de Chinese studie werden 147 mensen onderzocht die gemiddeld zes dagen per maand migraine hadden. De proefpersonen hadden allemaal één ding gemeen: namelijk dat ze nog nooit acupunctuur hadden gekregen. Een deel van de groep kreeg volwaardige acupunctuur, een deel een placebobehandeling en een deel werd helemaal niet behandeld.

Placebo-effect

“Wat we bij zo’n studie verwachten, is dat er altijd een placebo-effect aanwezig is”, zo legt neuroloog prof. dr. Koen Paemeleire (UZ Gent) uit. “Mensen die zo hard geloven in de behandeling dat ze zich effectief beter gaan voelen. Dat zagen we in eerste instantie ook bij deze studie. Maar hoe langer de behandeling duurde, hoe beter de resultaten bleken voor de groep die de échte behandeling kreeg.”

Lees ook: last van migraine? Dit zijn de vijf fasen van een aanval

Duidelijk effect

De proefpersonen kregen twintig sessies acupunctuur over een periode van acht weken. Na twintig weken was het effect duidelijk: het aantal migrainedagen verminderde met 3,9 per maand, en het aantal aanvallen met 2,3. Ook de placebogroep ondervond een effect, maar dat was minder uitgesproken. Bij deze groep werd in de laatste maand van de proef 2,2 dagen minder hoofdpijn geregistreerd en 1,6 minder aanvallen. Een verschil van 1,7 dagen en 0,7 aanvallen.

Nog veel wantrouwen

Peter De Vilder, secretaris van de beroepsvereniging voor acupuncturisten, is niet verbaasd over de resultaten. “Mensen komen geregeld naar ons met pijnklachten, vaak gaat het om migraine. Patiënten komen pas bij ons als hun laatste redmiddel. Er is dus nog wel wat wantrouwen. Spijtig, want wij zien acupunctuur als een aanvulling op de traditionele geneeskunde. Het is goed dat meer en meer wetenschappelijke studies bewijzen dat er wel degelijk een effect is.”

Onderliggende oorzaken migraine

Volgens De Vilder worden tijdens een acupunctuurbehandeling ook de onderliggende oorzaken van de migraine aangepakt. “Vaak is er ook iets anders aan de hand. Stress, hormonen, galblaasproblemen: het kan allemaal voor migraine zorgen. Acupunctuur kan er voor zorgen dat migraine minder lang duurt en dat mensen langer aanvalsvrij zijn.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nieuwsblad.be

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden