Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Ben je heel bewegelijk? Dan loop je minder risico op dementie

beweging-verkleint-kans-op-dementie.jpg

Of je nou graag danst, houdt van een lekkere strandwandeling of je graag uitleeft in het huishouden. Bewegen is voor ieder mens gezond. Het is niet alleen ontspannend en goed voor de overtollige kilo’s. Mensen die voldoende bewegen hebben namelijk ook een minder grote kans om dementie te krijgen. En daarvoor hoef je jezelf niet urenlang af te matten in de sportschool, blijkt nu.

Uit onderzoek van Rush University Medical Center in Chicago blijkt dat ouderen die veel in beweging zijn, een minder groot risico lopen op dementie. Zelfs als er in de hersenen al veranderingen hebben plaatsgevonden die samenhangen met de ziekte van Alzheimer.

Activiteitentracker

De onderzoekers keken 20 jaar lang naar de veranderingen in de hersenen van 454 deelnemers. Deze groep had er bovendien mee ingestemd dat ze hun hersenen bij overlijden, aan de onderzoekers zouden afstaan. Op die manier konden de onderzoekers definitief vaststellen of de veranderingen in hun hersenen verband hielden met dementie of Alzheimer. Als onderdeel van het onderzoek moesten alle deelnemers een week lang een activiteitentracker dragen. De onderzoekers ontdekten dat mensen die actiever waren geweest een lager risico hadden op dementie dan mensen die minder actief waren, zelfs als ze bij autopsie een aantal verschillende hersenveranderingen hadden die normaal geassocieerd worden met de ziekte van Alzheimer.

Alle soorten beweging

“De activiteitentracer registreerde alle bewegingen, maar zag daarbij geen verschil tussen het snijden van een ui of een bezoek aan de sportschool’, vertelt onderzoeker Dr. Aron Buchman. “Het lijkt er dus op dat elke vorm van bewegelijkheid goed is, zelfs als je de deur niet uit kunt om naar de sportschool te gaan.”

Kanttekening

Andere wetenschappers plaatsen een kleine kanttekening bij het onderzoek. De onderzoekers wisten namelijk niet of de groep die meer activiteit liet zien, altijd al erg bewegelijk was geweest of dat zij alleen in de testweek beweeglijker waren dan hun leeftijdsgenoten. Het onderzoek van de Amerikaanse wetenschappers sluit echter wel aan bij andere, eerdere onderzoeken naar dementie.

Bron| Neurology.org
Beeld| iStock

Ook interessant